Semlan varade än till påska – och 14 år till

Uppdaterad 2019-02-28 | Publicerad 2013-04-28

Semlan köptes för 14 år sedan.

Jänkarnas gamla köttsemla ser fortfarande ut som ny.

Men Sverige är inte sämre.

– Vi brukar ta fram den och visa för folk som kommer förbi, säger Göran Olsson, 61, om Eda kommuns 14 år gamla semla.

David Whipple från Utah i USA påstår att han glömde en hamburgare  i sin jackficka 1999.

Fjorton år senare ser den fortfarande ut att vara relativt aptitlig.

Personalen på arbetsmarknadskontoret i Eda kommun i Värmland ville visa att de inte är sämre. Semlan i deras kylskåp är köpt på Konsum i Åmotfors i februari 1999.

”Garanterat på riktigt”

– Det är garanterat på riktigt. Det var en medarbetare som köpte semlor och den här blev stående av någon anledning. Sen blev den bortglömd i ett kylskåp som vi hade i ett förråd. Tre-fyra år senare skulle vi städa ur det och göra om det till kontor och då upptäckte vi ju semlan, säger Göran Olsson, arbetsmarknadschef på Eda kommun.

– Vi tyckte att det var så roligt att den var lika fin, så vi ställde in den i kylskåpet i det nya lunchrummet och där har den blivit kvar. Vi brukar ta fram den och visa för folk som kommer förbi.

Vill inte smaka

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och programledare för ”Rent hus”, förklarar hur semlan kan te sig så opåverkad av tidens tand.

– Om det är en ganska torr kyl så torkar semlan så småningom, men om kylen är fuktig så möglar den. Så i det här fallet har den nog torkat. Torkning är ju en väldigt gammal och välkänd konserveringsmetod.

Men trots att semlan inte har angripits av mögel drar sig Göran Olsson för att smaka på den.

– Nej, jag tror att det får vara. Den får nog ligga kvar där i kylskåpet.

Följ ämnen i artikeln