Intern kritik mot M-toppens klimatpolitik: ”Radikal”

Publicerad 2023-11-06

Christofer Fjellner har fått det tunga uppdraget att utforma en ny klimatpolitik för Moderaterna som ska locka tillbaka väljare i storstäder.

Men internt riktas udden mot partitoppen och den politik som han fört fram i samklang med Ulf Kristersson.

– Det framstår som att Christofer är en blind stockholmare som är radikal i klimatfrågan, säger en M-källa.

Moderaterna satsar hårt på att försöka ta tillbaka de storstadsväljare som partiet tappade i valet 2022, bland annat genom att rikta fokus på klimatfrågor.

Arbetet med att omforma politiken har frontats av Stockholmsmoderaten Christofer Fjellner.

Fjellner hade ansvar för att bärga igenom partiets politik kring vindkraft under partistämman i Umeå. Stockholmsmoderaten ville se ny politik för att öka utbyggnaden av vindkraften, men mötte på hårt internt motstånd från sina partikramrater ute i landet.

Den kritiken finns fortsatt kvar, trots att partiet nu klubbat ny politik.

Christofer Fjellner, (M).

”Narrativet skadar honom”

– Att vindkraftskommunikationen gjordes från Stockholm förstärker stad mot land-konflikten. Så det var inte bra, säger en M-källa.

– Jag vet att man är fullt medveten om från nationellt håll att det inte var bra.

En annan centralt placerad källa pekar på att Fjellner, som representant för huvudstaden, placerades längst fram i debatten om vindkraften.

– Det framstår som att Christofer är en blind stockholmare som är radikal i klimatfrågan. Det narrativet skadar honom och partiets förmåga att landa rätt i klimatfrågan.

– Det är en personfråga. Tilliten till honom är naggad i partiet och han är sargad nu.

M-ledaren Ulf Kristersson.

”Dalta med MP”

Även partiledaren och statsministern Ulf Kristersson har gjort inlägg i klimatdebatten ur ett stadsperspektiv. I en intervju med Expressen i somras förde M-ledaren fram att bilismen i storstäderna bör begränsas.

Intervjun kallas internt av flera moderater för en ”testballong” som skickades ut för att se hur väljarna reagerade på en sådan linje från M.

– Vi måste söka konfrontation med S. Att hålla på att dalta med MP gör att vi hamnar fel, säger en källa i partiet.

Stockholmstrafiken är i hetluften.

I Stockholm har frågan om fossildrivna bilar inom stadens tullar blivit stor.

Det rödgröna styret har gått fram med ett förbud mot bensin- och dieselbilar i ett antal kvarter i city från och med 2025.

Christofer Fjellner har svarat med ett mål om utsläppsfria bilar i hela staden från och med 2030.

Det ses av interna kritiker som en fortsättning på Ulf Kristerssons så kallade ”testballong” från i somras. En ballong som skjuts ner av kritiker i partiet.

Christofer Fjellner och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

En högt uppsatt moderat menar att Fjellners uttalanden om utsläppsfria bilar i staden från 2030 är ett försök att mjuka upp Kristerssons uttalande om att begränsa bilismen i städer.

– Vi bör hitta en linje vi är bekväma med om bilen. Christofers uttalanden visar att vi inte hittat rätt, säger en källa.

Aftonbladet har sökt Christofer Fjellner för en intervju, men M-toppen avböjer.

”Jag står tryggt på Stockholmarnas sida i alla frågor, men ser ingen konflikt mellan stad och land i Moderaterna. För det som är bra för Stockholm är bra för Sverige”, skriver han i ett sms.

Fredrik Björkman