Syster gav sin bror en dödscocktail – idag föll domen

Uppdaterad 2022-03-05 | Publicerad 2022-03-04

Systern gav sin psykiskt funktionsnedsatte bror medicin nog att döda honom och sa att han skulle få bli en ängel.

För att han ville, menar hon.

Ett mord, enligt åklagaren.

Idag dömde Jönköpings tingsrätt systern till sex års fängelse för dråp.

Brodern fick ofta sina mediciner i en rosa plastkopp.

Det var den 48-åriga kvinnan själv som larmade 112 den 10 november ifjol.

Hennes 20 år yngre bror låg då död i sängen i det lilla huset i Gislaved som han bodde i, och som låg beläget på hennes tomt.

Det visade sig att 28-åringen hade dött av en cocktail bestående av en stor mängd lugnande och smärtstillande läkemedel.

Systern erkände nästan omgående att hon gett dem till brodern.

– Jag ställde dem vid bordet och sen så ger jag det. ”Om man vill bli en ängel så kan man ta det”, säger jag och han tar det, säger hon i förhör.

Verandan till broderns hus. Räckena är vadderade för hans säkerhet.

Men hon menar att brodern, som hade en lindrig funktionsnedsättning, svår autism och ett självskadebeteende, ville dö och att han förstod vad som skulle hända om han tog det stora antal tabletter som systern lagt fram åt honom.

Systern har hävdat att hon på sin höjd assisterat ett självmord.

– Jag står upp för det jag gjort. Jag har hjälpt honom, det är det jag gjort.

Åklagaren har dock menat att brodern inte alls var medveten om vad som skedde och åtalade kvinnan för mord.

Jönköpings tingsrätt har kommit fram till en slags mellanväg.

De skriver i sin dom att systern utnyttjat det faktum att brodern inte förstod följderna av tablettintaget och att det inte var fråga om att hon hjälpte honom att själv ta sitt liv.

Men då det framkommit att hon gjorde det för att undvika att brodern skulle bli inlåst eller tvångsomhändertagen igen så menar tingsrätten att ”omständigheterna som föranlett gärningen är sådana att gärningen inte ska bedömas som mord utan som dråp”.

– Även om gärningen föranletts av viss medkänsla finns det enligt tingsrätten inte utrymme att jämföra den med ett så kallat barmhärtighetsmord. Det har därför inte funnits skäl att döma till lindrigare straff än vad som är föreskrivet för dråp, säger rådmannen Amanda Rörby.

Den 28-årige mannen som nu är död hade haft ett liv kantat av svårigheter.

Redan som liten diagnostiserades han med en lindrig till måttlig psykisk funktionsnedsättning och med svår autism. För några år sedan blev hans liv föremål för en tv-granskning efter att hans syster larmat om hans situation.

I broderns kropp fanns en dödlig dos av Tramadol och bensodiazepiner.

Kommunen där han bodde hade då ordnat ett eget LSS-boende för honom i skogen för att kunna tillgodose hans stora behov av vård och tillsyn.

Men systern och andra anhöriga larmade om att det snarare handlade om olaglig inlåsning.

Brodern förlorade tänder, troligtvis genom att gnaga på fönsterkarmar. Han hölls inlåst en stor del av tiden där han kameraövervakades, han fick knappt ta emot besök och det som skulle bli en ny framtid för honom blev snarare ett fängelse visade granskningen.

– Han kunde vara inlåst i flera timmar. Han var inlåst hela nätterna, berättade då en tidigare anställd.

Justitieombudsmannen drog vid ett oanmält besök på boendet slutsatsen att 28-åringen hade varit frihetsberövad utan lagstöd under flera år och riktade allvarlig kritik mot kommunen.

2020 fick 28-åringen flytta till ett hus på sin systers tomt. Systern var noga med att det var en tillfällig placering, inte varaktig, och några månader innan broderns död ansökte broderns förvaltare om en ny, särskilt anpassad bostad för brodern, något som kammarrätten avslog.

Systern har i förhör berättat att hon älskade sin bror men att hon var slutkörd. Tiden innan hans död hade flera incidenter inträffat där han skadat sina assistenter och sig själv. Även Jönköpings tingsrätt konstaterar att broderns ”mående väsentligt hade försämrats och att han hade skadat flera av sina assistenter.”

– Jag kände att när vi tog honom så fick han ett liv, att vi skulle ge honom ett liv, där han fick välja själv. Det har ju varit kantat av svårigheter. Men jag som människa har varit helt slut. Jag har varit både arbetsledare, syster och anhörig.