SD-toppen Cecilia Bladh in Zito avgår

Publicerad 2023-04-25

Skandalomsusade Cecilia Bladh in Zito (SD) lämnar sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Hörby.

Aftonbladet har tidigare kunnat avslöja hur SD-toppen betalade svarta ersättningar vid sin egen husrenovering – vilket fick flera partier att rikta avgångskrav mot politikern.

– Mycket talar för att det är rätt läge att släppa över stafettpinnen till någon annan, säger hon till Skånska Dagbladet.

SD-toppen Cecilia Bladh in Zito lämnar sitt uppdrag.

Partikamraterna informerades om beslutet efter kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen, rapporterar Skånska Dagbladet.

Politikern säger själv att det nu är ”rätt läge” att sluta.

Beskedet kommer efter flera omtalade skandaler som har bland annat har lett till ett avbrutet samarbete med Moderaterna i Hörby.

– Mycket talar för att det är rätt läge att släppa över stafettpinnen till någon annan. Jag kommer att lämna in min avsägelse på nästa kommunfullmäktige, säger Cecilia Bladh in Zito till Skånska Dagbladet.

Cecilia Bladh in Zito (SD).

Förbjöd prideflaggan

2020 gjorde Cecilia Bladh in Zito sig känd efter att ha stoppat prideflaggan från att hissas utanför kommunhuset. Det väckte protester på riksnivå vilket fick Moderaterna att ändra sig i frågan.

Förbudet mot Prideflaggan gick aldrig igenom.

Under valet i höstas fick SD-toppen fick så många som nästan 1 000 personröster.

Partiet fick totalt 39 procent av rösterna i Hörby.

Aftonbladet granskade efter det Cecilia Bladh in Zito och kunde i augusti avslöja att politikern utfört en svartrenovering av sitt eget hus.

SD-toppens exman bekräftade i flera intervjuer med 200 sekunder att det förekom stora belopp som betalades i svarta ersättningar. Det hela gjordes på hennes initiativ.

Cecilia Bladh in Zito nekade själv till uppgifterna och har endast bekräftat är att hon var byggherre.

”Det är riktigt att jag som byggherre varit ansvarig för renoveringen av det hus som jag och min dåvarande man ägde. Emellertid har jag av ett flertal skäl inte haft möjlighet att själv driva renoveringsprojektet. Uppgiften har istället legat på min före detta man som höll i detta tillsammans med byggansvarig”, skrev hon i ett uttalande.

SD-toppen lämnar sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Hörby.

”Lurade medvetet samhället på skattepengar”

Fackförbundet Byggnads anklagade i SD-toppen för att medvetet lura samhället på skattepengar.

I samband med avslöjandet riktade både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna avgångskrav mot Bladh in Zito.

Centerpartiet i Hörby konstaterade att förtroendet var skadat.

– Centerpartiet anser att Kommunalrådet bör lämna sina uppdrag med omedelbar verkan tills saken är helt utredd, sa Patrik Karlsson hos Centerpartiet i Hörby i ett gemensamt uttalande till Aftonbladet.

Lars-Göran Ritmer (M).

Moderaterna i kommunen agerade också efter avslöjandet.

– Jag har pratat med Cecilia nu och sagt att den moderata gruppen uppmanar henne att ta timeout, sade Lars-Göran Ritmer (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Rapporterna i media om svartbygget och turbulensen kring prideflaggningen spelar dock inte in i beslutet om att lämna uppdraget i kommunstyrelsen, säger hon till Skånska Dagbladet.

Cecilia Bladh in Zito sitter kvar som ledamot i fullmäktige tills vidare, meddelar hon.