Kritik mot SD-toppen: ”Lurar samhället på skattepengar”

Starka reaktioner efter 200 sekunders avslöjanden

Publicerad 2022-06-13

200 sekunders avslöjande om SD-toppen Cecilia Bladh in Zito väcker starka reaktioner.

– Jag kan ju inte se hur man ska kunna ha förtroende för en politiker som medvetet lurar samhället på skattepengar, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.

Sverigedemokraten Cecilia Bladh in Zito är kommunstyrelsens ordförande i Hörby.

Hennes parti  vill att löntagare som är utstationerade i Sverige ska arbeta under samma villkor som den inhemska arbetskraften.
Samtidigt vittnar nu flera personer i 200 sekunder om hur stora summor betalades svart, bland annat till utländsk arbetskraft, när Bladh in Zito renoverade sin fastighet.

Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads, är en av de som kritiserar Cecilia Bladh in Zito.

Nu reagerar flera politiker i kommunen.

– Hon är ju väldigt fixerad vid lag och tillämpning av lag. Naturligtvis kommer vi att sprida det här. Hur vi ska agera är för tidigt att uttala, säger Renaldo Tirone, socialdemokraternas ordförande i Hörby och ledamot i kommunstyrelsen.

Percy Hallqvist sitter i kommunstyrelsen för Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI), som stödde den borgerliga majoritetens senaste budget:

– Det är inte bra. Det är märkligt, så kan vi säga. Så gör man ju normalt inte, man måste ju följa regler, tycker jag.

Borde det få konsekvenser?

– Det är ingenting jag vill ta ställning till. Jag sysslar inte med sådant. Det överlämnar jag till någon annan.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att Cecilia Bladh in Zito, Sverigedemokratiskt kommunalråd i Hörby kommun, har köpt utländsk arbetskraft svart.

Kommunstyrelsens förste vice ordförande Lars-Göran Ritmer (M) har tidigare arbetat som polis, och svarar via mejl:

“Det är aldrig OK att betala ut svarta löner eller betala för svarta tjänster. Det är inte OK för någon och denna åsikt grundar jag på min tidigare yrkesverksamma erfarenhet”.

Ritmer vill inte uttala sig om eventuella konsekvenser av avslöjandet utan skriver att “detta är någonting som SD själv måste ta konsekvensen av”.

Även facket reagerar.

Johan Lindholm är förbundsordförande i Byggnads.

– Politik är en förtroendebransch och jag kan ju inte se hur man ska kunna ha förtroende för en politiker som medvetet lurar samhället på skattepengar. I byggbranschen har vi stora problem med arbetslivskriminalitet och just den här kriminaliteten göds av företag och personer som hellre betalar svart än att säkerställa bra och schyssta villkor. En konsekvens blir att seriösa bolag konkurreras ut.

SD har ju varit tydliga med att de är emot att ta in billig utländsk arbetskraft som Bladh in Zito gjorde?

– Politiker ska leva som de lär och att den här personen som säger sig värna svenska företag och skattepengar väljer att betala utländska bolag svarta pengar, det är naturligtvis helt oacceptabelt.

200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Följ ämnen i artikeln