Lärarnas ilska mot fackförbundet: ”Styrelsen bör avgå”

Publicerad 2024-02-01

”När jag såg vad min fackförening sysslat med funderade jag på att ringa och säga upp mitt medlemskap”, säger Marus Nosraty.

Fackförbundet Sveriges lärares ägande i gruvbolag i Zambia upprör yrkeskåren.

Nu riktas skarpa krav mot förbundet:

– Styrelsen bör avgå, säger Marus Nosraty, lärare sedan 25 år.

Efter Aftonbladets avslöjande av fackförbundets Sveriges lärares investeringar i gruvbolag i Zambia, och i förlängningen Kongo, agerade förbundet snabbt och beslutade sig för att börja sälja av innehavet.

Men kritiken från lärarkåren är stark.

– Det var pinsamt att läsa, när man arbetar med de arbetsuppgifterna man gör, att de investerat i verksamheter där de inte ens kan garantera att barn inte används som arbetskraft . I dag är det pinsamt att vara medlem i Sveriges lärare, säger Anna Smedman, 53, lärare på en skola i Skara.

”Blev väldigt upprörd”

När Sveriges lärares ekonomichef Jonas Larsson inte kunde garantera att barnarbete inte förekom i verksamheter man hade innehav i blev Anna Smedman upprörd.

– Jag är ju själv noggrann med var jag sätter mina pensionspengar till exempel, det ska inte finnas en möjlighet att de hamnar i en tveksam investering. Och när jag betalar min medlemsavgift, som är ganska hög, så förväntar jag mig att man använder sig av samma moraliska kompass som faktiskt finns i kursplanen jag jobbar efter.

Anna Smedman, lärare i Skara.

Hon hade hoppats att Sveriges lärare skulle ha tagit tydligare avstånd från investeringen man gjort.

– Jag blev väldigt upprörd faktiskt, och jag vet att jag inte är ensam. Jag förväntar mig att man ska be om ursäkt till oss som faktiskt får ta emot reaktionerna, säger Anna Smedman.

Marus Nosraty, 62, är lärare på Hagagymnasiet i Borlänge och blev precis lika upprörd som Anna Smedman, om inte än mer.

– Jag som lärare har en ganska tydlig uppfattning om lärarjobbet och syn på lärandet i den meningen att vi ska uppfostra fria och demokratiska samhällsmedborgare. Samtidigt har vi en fackförening som investerar pengar i länder där barnarbete förekommer, det är helt emot moral och etik och allt vi kämpar för, säger Marus Nosraty.

Han fortsätter:

– Och det är inte bara jag, utan mina kollegor också. Jag brinner för de fackliga frågorna, och för rättvisa och solidaritet. Men när jag såg vad min fackförening sysslat med funderade jag på att ringa och säga upp mitt medlemskap.

Marus Nostraty, lärare i Borlänge.

Ordföranden duckar

Marus Nostraty har 25 år i yrket och är behörig i fem ämnen. Han tycker det är givet att lärarna ska få en tydlig insyn i hur facket investerar medlemmarnas pengar och att styrelsen borde få ta konsekvenser.

– Nuvarande styrelsen borde avgå inför vårens kongress. För att de inte har skött sitt jobb och det är en stor grej. Jag hörde en av de berörda säga att man arbetat utifrån vår policy. Vilken policy är det? Och utan att medlemmarna vet något.

Aftonbladet har sedan i måndags försökt nå fackförbundets ordförande Åsa Fahlén för en intervju, vilket hon har avböjt.

Däremot svarar hon skriftligen i ett mejl:

– Vi har all förståelse för att medlemmar reagerar på det som uppdagats i Aftonbladets granskning. Allt annat vore konstigt! Det som har framkommit står helt i strid med allt vi står för som fackförbund. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att detta inte ska kunna ske igen. Redan idag har styrelsen fattat ett flertal beslut för att i framtiden minimera risken för att en liknande situation ska kunna uppstå.

I Kongos gruvindustri är misshandel och barnarbete vardag.
Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln