Lärarnas gruvbolag registrerat i skatte­paradis: ”Varningsklockor”

Publicerad 2024-01-31

Fackförbundet Sveriges lärares gruv­företag i Zambia har sitt säte i skatte­paradiset Brittiska Jungfru­öarna.

Upplägget är vanligt bland företag som vill undvika att betala skatt – och föra vinster ut från utvecklings­länder.

– Att registrera bolaget i ett sånt land är helt klart miss­tänksamt. Det ringer i varnings­klockorna, säger Jakob König, projekt­ledare på Fair Finance Guide.

Att ett svenskt fackförbund är storägare i Arc Minerals, som bedriver prospekterings- och gruv­utvecklings­verksamhet i Zambia, väcker förvåning.

Bland många frågetecken kring bolaget är det främsta att man är registrerade i Brittiska Jungfru­öarna, ett av världens värsta skatte­paradis, enligt hjälp­organisationen Oxfam.

Jakob König, projektledare vid Fair Finance Guide, arbetar med att granska hur svenska investeringar påverkar bland annat mänskliga rättigheter, biologisk mångfald och klimatförändringar i utvecklingsländer.

Vanligt vid skattesmitning

Att företag registrerar sig i skatte­paradis bör få medvetna investerare att dra öronen åt sig.

– Upplägget att registrera sig i ett skatte­paradis är väldigt vanligt för att undvika att betala skatt, inte minst vad gäller gruvbolag med verk­samhet i utvecklings­länder. Det är ett jätteproblem som urgröper länders möjligheter att förse sina med­borgare med välfärd, säger Jakob König.

Han fortsätter:

– Man ska ha koll på var man placerar sina pengar och se till att företagen lever upp till sin policy om etik och hållbar utveckling. Det gäller alla bolag man investerar i, men i synnerhet de där man är storägare.

Arc Minerals är inte ett av Zambias största gruv­företag, men det har före­kommit oro­väckande rapporter i nationell media.

Anklagats för korruption

Nyhetssajten Zambia Reports har skrivit om Arc Minerals tvek­samma affärer där man betalat ut skyhöga löner till sina direktörer, medan lokal­befolknings anställts till svältlöner.

– Den girighet och egoism vi ser på bekostnad av oss bybor i de här områdena borde inte stödjas av någon ansvars­tagande aktie­ägare i Arc Minerals, säger lokal­bon Michael Kajiya till Zambia Reports.

Arc Minerals har också anklagats för korruption enligt tillsyns­organet Zambian Watchdog. Man påstås ha lämnat prov­borrnings­ställen utan att återställa marken, och för att slussa runt licenser mellan olika bolag.

Företaget själva har tillbaka­visat anklagel­serna, och man har inte behövt stå till svars inför zambiskt rättsväsende.

”Är förvånad”

Arc Minerals värderas till runt 410 miljoner kronor, varav Sveriges lärare äger fem procent, och är näst största ägare efter svenske entreprenören och investeraren Karl-Erik von Bahr.

– Jag blev ganska förvånad över att ett fackförbund gör en sån typ av investering när man är storägare i det här bolaget. Jag tror knappast att svenska lärare vill att deras strejkpengar ska stötta den här typen av verksamhet, säger Jakob König.

En annan detalj som förvånar i upplägget är att Sveriges lärare inte har någon representant i styrelsen, trots att man är näst störste ägare.

– Vad jag har kunnat se förefaller det inte som att någon i styrelsen eller ledningen på Arc Minerals har någon hållbarhetskompetens, men desto mer erfarenhet av gruvverksamhet i högriskområden, säger Jakob König.

– Det har länge varit lite vilda västern när det gäller metall­utvinning i afrikanska länder. Det är generellt en hög­risk­verksamhet vad gäller mänskliga rättigheter och påverkan på miljön.

”Är inte bra”

Enligt Sveriges Lärares ekonomichef Jonas Larsson ska fackförbundet inte investera i bolag registrerade i skatteparadis.

– Jag såg det också i länkarna du skickade. Vi har investerat i bolaget som är noterat på Londonbörsen. Det är något vi får titta på, och som inte är bra. Vi har gått in som att de är noterade på Londonbörsen och då följer de de riktlinjerna som finns där och det är ju en ganska stor börs i Europa

Hjälporganisationen Oxfam listar Brittiska Jungfruöarna som ett av världens värsta skatteparadis. Känner du dig bekväm med att Arc Minerals inte för ut pengar ur Zambia?

– Jag kan inte svara på det, men det viktigaste är att vi följer vår policy i det. Det är då utvärderingen och rutinerna kring det som vi hela tiden måste förbättra.

Men ni har ingen policy som reglerar hur man gör kring företag som är registrerade i skatteparadis?

– Vi ska inte ha bolag som är registrerade i skatteparadis. 

Läs hela intervjun med Sveriges lärare här.

Fotnot: Efter Aftonbladets avslöjande har Sveriges Lärare meddelat att man avser påbörja processen att sälja av sitt innehav i Arc Minerals.

Victor Stenquist