Här är Sveriges dyraste lägenhet – någonsin

Publicerad 2015-04-22

Nu byggs Sveriges dyraste lägenhet någonsin.

Priset för det 490 kvadratmeter stora penthouset på Östermalm blir svindlande 83 miljoner kronor.

– Men avgiften är låg, tröstar mäklaren Siv Kraft.

Det lyxiga penthouset är en påbyggnad på ett hus på Linnégatan, mitt emellan Karlaplan och Djurgårdsbron på Östermalm i Stockholm.

Förutom 490 kvadratmeter boyta får köparen altaner på 245 kvadratmeter.

– Det finns nästan inga våningar som är så här stora, så det känns bra att kunna erbjuda det, säger mäklaren Siv Kraft.

Ett drygt tiotal tänkbara spekulanter

Spekulanterna har fram till den 30 april på sig att avgöra om lyxlägenheten, som kommer bli två våningar, är en god investering.

Än så länge är det ingen som anmält intresse för att köpa hela lägenheten.

– Vi har dock erbjudit möjligheten att dela upp den på två lägenheter – en på 290 kvadrat och en på 192. Där finns det flera intressenter, men ännu finns ingen som vill köpa hela, säger Siv Kraft.

Hur många kan tänkas ha råd att köpa en lägenhet för 83 miljoner?

– Säkert fler än vad både du och jag tror. Jag skulle säga att det finns ett drygt tiotal. Då är det nog en svensk familj med god ekonomi som föredrar att bo i stan istället för i hus.

"Avgiften är låg"

Huset beräknas stå klart under hösten 2016. Den som köper lägenheten väntas delta i planeringen av bostaden för att få sina önskemål tillgodosedda.

Det krävs nog om man lagt 83 miljoner kronor, varav minst 12 miljoner i kontantinsats. Skulle den säljas i sin helhet så blir det den dyraste lägenheten i Sverige någonsin, tror Siv Kraft.

– Jag har svårt att tänka mig att någon lägenhet sålts för mer. Det är klart det är mycket pengar, säger Siv Kraft, men tillägger att det finns förmildrande omständigheter.

– Avgiften är låg, 3 069 kronor inklusive bredband och hushållsel.

Följ ämnen i artikeln