Massiv kritik från vänster och höger mot regeringens satsning på serverhallar

Publicerad:

NYHETER

Regeringen får massiv kritik för sin hantering av nätjättarnas serverhallar i Sverige.

Vänsterpartiet kräver att näringsminister Ibrahim Baylan (S) förklarar sig i riksdagen – och Moderaterna vill att regeringen går till botten med hur få jobb satsningen har gett.

– Regeringen tycks hellre vilja jobba med de här häftiga internationella techbolagen än andra satsningar som kan ge mångfalt fler jobb, säger Lars Hjälmered, Moderaternas näringspolitiska talesperson.

Aftonbladet har i flera artiklar kunnat visa hur förhoppningarna om jobb inte infriats när multinationella it-bolag förlagt energislukande serverhallar på flera håll i landet.

Men näringsminister Ibrahim Baylan (S) försvarar med kraft regeringens satsning på etableringarna av de utländska serverhallarna.

– Det handlar om att få de stora multinationella bolagen, snabbt växande i den digitala sektorn, att investera, sa han.

Regeringen får nu kritik från både vänster och höger.

Fromma förhoppningar

Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered säger att Ibrahim Baylan inte tycks ha koll på vad den kostsamma satsningen gett i fråga om antal jobb.

– Baylan kan i Aftonbladets intervju inte ens svara på om de har nått de tänkta målen i fråga om jobb eller inte. Han pratar om direkta och indirekta effekter och att det kanske inte är så noga. Där måste de vara mycket tydligare, säger Lars Hjälmered, som efterlyser en utredning.

Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT
Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered

Han säger att de två näringsministrarna Mikael Damberg (S) och nu Ibrahim Baylan haft ”fromma förhoppningar” om de multinationella it-bolagens serverhallssatsningar och lagt andra stora jobbskapande projekt åt sidan.

– Det finns andra bolag som vill investera i gruvor i Norrbotten som kommer att ge mångfalt fler jobb men som har väntat på besked av både Damberg och Baylan i flera år. Det här väcker frågor om regeringen tycker det är roligare att jobba med de häftiga internationella techbolagen än vad det är att vara med och bidra till viktiga gruvetableringar i Norrbotten, säger Lars Hjälmered.

Provocerande

Vänsterpartiet kräver att Baylan förklarar regeringens agerande inför riksdagen. Riksdagsledamoten Tony Haddou, ledamot i riksdagens skatteutskott, har lämnat in en skriftlig interpellation.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Tony Haddou (v)

– De här bolagen har skatteflykt som affärsmodell.  Att en näringsminister vill ha hit dem i hopp om att det skapar jobb är provocerade. Han borde istället tänka på hur många jobb som försvinner för att de här bolagen kommer hit, säger han.

Haddou anser att Baylan har en naiv inställning till tech-bolagen.

– Det finns en uppenbar risk att Amazon slår ut mindre bolag som betalar sin skatt, vilket leder till att skatteintäkterna totalt minskar.

Foto: PONTUS ORRE
Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Försvarar miljonstödet

Moderaterna satt i regeringsställning när beslutet om investeringsstöd till Facebook på 140 miljoner togs 2011 och samma regering la också grunden för den sänkta elskatten för stora serverhallar. Lars Hjälmered försvarar åtgärderna.

– Jag tycker att det är väldigt bra att Facebook har etablerat sig i Luleå och jag tycker att det är rimligt att vi gör vad vi kan gör att få företag och duktiga människor att komma till Sverige. Men man måste samtidigt utvärdera de satsningar som gjordes 2013, 2014, och framåt. Det har regeringen uppenbarligen inte gjort.

Publicerad:

LÄS VIDARE