Jobblöftet sågas av amerikanska och svenska professorer

Uppdaterad 2020-09-08 | Publicerad 2020-08-17

It-jättarnas serverhallar ger få jobb men kostar skattebetalarna hundratals miljoner kronor.

När amerikanska experter får höra om Sveriges förhoppningar på serverhallsindustrin brister de ut i skratt.

– Orsaken till att företagen etablerar sig på en plats är för att få skattelättnader och ekonomiska bidrag, säger Kasia Tarczynska.

Facebook, Google och Amazon har under många år spelat ut amerikanska delstater mot varandra för att få så fördelaktiga skattelättnader som möjligt.

Men utbytet för de amerikanska skattebetalarna är minst sagt magert.

I en av få granskningar av effekterna av serverhallar slår experter fast att etableringarna knappt ger några jobb i samhällen där de byggs. I snitt handlar det om 30-50 fasta tjänster på varje hall, i ovanliga fall upp till 200. 

Samtidigt öser den amerikanska staten pengar till it-jättarna i form av bidrag och subventioner. Organisationen Good jobs first har räknat på vad bygget av elva stora serverhallar har kostat skattebetalarna i USA det senaste decenniet och kommit fram till hisnande 2 miljarder dollar (17,5 miljarder svenska kronor).

Varje anställd har enligt beräkningen kostat de amerikanska skattebetalarna 1,95 miljoner dollar (17 miljoner svenska kronor).

Amazon web services och deras serverhall i Eskilstuna.

Pressar för skatteavdrag

På senare år har USA infört regler som försvårar för företagen att spela ut stater mot varandra. Därför vänder de nu blickarna mot andra länder, till exempel Sverige. 

– Stora internationella bolag från USA lär sig här i USA att om de pressar stater så kommer de att få alla möjliga skatteavdrag. Nu går det till länder i EU och kräver samma behandling där, säger Kasia Tarczynska som skrivit rapporten “Money lost to the cloud”. 

Har politiker varit överdrivet optimistiska när det gäller etablering av datahallar?

– Ja, vi ser det hela tiden i USA. Alla politiker vill kunna säga “Hej, jag fick hit Facebook till vår stad och det kommer att ge tusentals jobb”, säger Kasia Tarczynska. 

Sågar jobblöftet: ”En pr-grej”

I en rapport som konsultföretaget Boston Consulting Group gjort på uppdrag av Business Sweden står det att serverhallar väntas ge omkring 27 000 nya jobb i Sverige till 2025.

Kenneth Thomas, professor emeritus i statsvetenskap vid universitetet i St Louis i Missouri är skeptiskt till den typen av rapporter.

– De görs av konsulter som jobbar åt regeringen och bolagen. De målar alltid upp guld och gröna skogar. Men jag anser att det är dålig policy att dela ut stöd baserat på det här, säger han.

Närmare hälften av de utlovade jobben är så kallade indirekta.

– Det är mest en pr-grej. Företag behöver aldrig ta ansvar för indirekta jobb, det är mest ett sätt att få ett projekt att se bättre ut än vad det faktiskt är, säger Kenneth Thomas. 

Hans Lööf, professor i ekonomi på KTH.

KTH-professorn: Orimliga antaganden

Även Hans Lööf, professor i ekonomi på KTH, är skeptisk till beräkningarna om 27 000 jobb.

– Det krävs många steg av osäkra antaganden för att säga att det skulle ge så mycket jobb, speciellt ute i glesbygden.

Vad anser du om det sättet att räkna på?

– Jag skulle inte göra det. Jag tillhör dem som hävdar att Sverige har god förutsättning för dataindustrin. Men vad det ger för sysselsättningseffekt är omöjligt att gissa.

Hans Lööf uppmanar politiker och beslutsfattare att också vända sig till forskningen istället för att bara lita på beställda rapporter.

– För 20 år sedan hade jag större förtroende för Boston Consulting Group, men de har vuxit och blivit allt mer kommersiella. När jag skriver en forskningsrapport är mitt krav att fylla en kunskapslucka. En konsultrapport har kravet att uppdragsgivaren ska bli nöjd.

Läs fler artiklar i granskningen:

Följ ämnen i artikeln