Efter brutna spannmålsavtalet – ökat antal attacker mot Odessa

Publicerad 2023-07-25

Sedan spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina inte förnyades har attackerna mot Odessa ökat.

I de senaste bombningarna har ett ovanligt stort antal sjömålsrobotar använts.

– De är avsedda för att träffa hangarfartyg och har en dålig träffsäkerhet, det är att likställa med att skicka iväg något och inte bry sig så mycket om var det hamnar, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Direkt efter att spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina inte förnyades attackerades hamnen i Odessa med drönare och raketer. Hamnen är en viktig knutpunkt för exporten av spannmål.

– Man slår tydligt mot ekonomiska mål i Ukraina, man försöker förstöra infrastruktur och spannmål, det här gör man i skördetid dessutom, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

I veckan skedde ännu en attack, då förstördes bland annat stadens berömda ortodoxa katedral. Tillsammans med Odessas historiska centrum har den klassificerats som ett hotat världsarv av Unesco.

Förödelsen i Transfigurationskatedralen i Odessa.

Ökat användande av sjömålsrobotar

Vid de senaste ryska attackerna har det enligt det brittiska försvarsministeriets underrättelserapport använts ett ovanligt stort antal AS-4 Kitchen missiler. En 5,5 ton tung sjövapensrobot som är designad för att användas mot hangarfartyg.

– De har använts vid flera tillfällen, många gånger med resultatet att man träffar civila mål, som till exempel shoppingcenter, säger överstelöjtnant Paasikivi.

Sjömålsrobotarna är egentligen avsedda för att användas till havs, men kan göras om så att de går att använda mot markmål.

– De är ursprungligen gjorda för kärnvapen, då behöver man inte så bra precision och träffsäkerheten är dålig, säger Paasikivi.

Kan vara ”mindre politiskt begränsade”

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Spannmålsavtalet, som lät Ukraina frakta ut spannmål ur Svarta havet på ett säkert sätt kan enligt det brittiska försvarsministeriet ha hindrat Ryssland från att tidigare inte attackera infrastruktur i södra Ukraina.

Nu när avtalet inte längre är i bruk, är Kreml troligen i en mindre politisk begränsad situation och kan bomba mål i Odessa i en annan utsträckning, enligt det brittiska ministeriet.

Bombningar har även genomförts längre västerut än Odessa och under måndagen genomfördes en drönarattack runt 300 meter från gränsen till EU-landet Rumänien.

– Det är anmärkningsvärt, 300 meter från Rumänien och man tar den risken. Det kan ses som en markering att de inte bryr sig, säger Paasikivi.

Ska diskutera spannmål i veckan

Överstelöjtnant Paasikivi menar att Ryssland redan vänt bort blicken från Europa.

– Där finns inget att hämta, man koncentrerar sig på Afrika och andra platser istället. Det är en del av den övergripande strategin som inte handlar om Ukraina utan om världsordningen.

I veckan möter Putin flera afrikanska ledare i Sankt Petersburg för att bland annat diskutera spannmålsexporten.

– Putin har gjort uttalanden där han talar om hur orättvisst spannmålsavtalet var och att de spannmål som kommer från Ukraina inte alls går till Afrika och de som behöver. Samtidigt som han gör det mot Ukraina försöker han framstå som Afrikas räddare, säger Paasikivi.

Ett spannmålslager som skadats av attackerna.