Världsarv förstört i Odessa: ”Kommer bli vedergällning”

Publicerad 2023-07-23

Under natten till söndagen skedde nya ryska attacker mot hamnstaden Odessa.

Bland annat förstörde stadens berömda katedral. Ett världsarv.

– Förstörelsen är enorm, halva katedralen är nu utan tak, säger ärkediakonen i Odessa, Andrii Palchuk.

Ett av Odessas mest kända landmärken, stadens ortodoxa katedral med en över 200 år lång historia, är förstörd. Enligt ärkediakonen i Odessa, Andrii Palchuk träffades katedralen av en rysk missil. Missilen ska ha tagit sig hela vägen ned till källaren. Två personer var i byggnaden och skadades, säger han.

”Förstörelsen är enorm, halva katedralen är nu utan tak", säger han i ett uttalande, rapporterar The Guardian. ”Men med Guds hjälp kommer vi att återställa den" lade han till.

Katedralen är, tillsammans med Odessas historiska centrum, klassificerad som ett hotat världsarv av Unesco sedan början av året. Förutom de två i katedralen skadades ytterligare 20 personer, varav fyra barn. Två dog i attackerna.

Zelenskyj: ”Vedergällning kommer”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttalade sig om attacken på Telegram på söndagsmorgonen och utlovade hämnd mot Ryssland.

”Som alltid kommer denna ondska att förlora. Och det kommer definitivt att bli en vedergällning för de ryska terroristerna i Odessa. De kommer att känna denna vedergällning”, skrev han bland annat och avslutade med:

”Vi kommer att ta oss igenom detta. Vi kommer att återställa freden. Och för detta måste vi besegra den ryska ondskan.”

Stoppad export av spannmål

Odessa har utsatts för flera attacker den senaste veckan. Bland annat förstördes 60 000 ton spannmål i en attack mot stadens hamn. De kommer bara dagar efter att Ryssland drog sig ur spannmålsavtalet som gjort att exporten kunnat fortsätta från Ukraina trots den ryska ockupationen. Attackerna tros vara ett ryskt försök att lamslå den exporten.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov kan avtalet återupptas när deras krav är uppfyllda.

– När den del av Svartahavsavtalet som relateras till Ryssland genomförs kommer Ryssland omedelbart att återgå till genomförandet av avtalet, säger Peskov under en presskonferens under måndagen, enligt AP.

Följ ämnen i artikeln