Ryssland har attackerat hamn efter spannmålsstoppet

Publicerad 2023-07-18

Ryssland har attackerat Odessas hamn i Ukraina med drönare och raketer.

Detta efter det brutna spannmålsavtalet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Så svårt att se vad Ryssland har att vinna på det här, säger överstelöjtnant Joachim Paasikivi till Aftonbladet.

Det ryska försvarsministeriet bekräftar under tisdagseftermiddagen att de ligger bakom attacken mot hamnen som är en av de viktigaste exportpunkterna för ukrainskt spannmål vid Svarta havet.

Att man från rysk sida drar sig ur sitt spannmålsavtal behöver egentligen inte påverka det ukrainska, menar Joakim Paasikivi.

– Men om Ryssland planerar att angripa hamnar och införa blockader för att förstör man möjligheterna för Ukraina, säger han.

Dels blir det svårare att skeppa ut spannmål rent fysiskt, men man gör det också svårare för Ukraina att få tag på frakt.

”FN har gått långt”

Då blir de vidare konsekvenserna att ingen kommer vilja försäkra lasterna – eller äventyra fartygsbesättningarna.

– Men vi får se hur det artar sig, menar Paasikivi.

Ryssland och Ukraina är några av världens största spannmålsexportörer. Innan kriget stod de för nästan en fjärdedel av världens spannmålsexport.

Avtalet förhandlades fram i juli förra året av FN och Turkiet för att säkra spannmålsexporten på Svarta havet, trots det pågående kriget.

– Förra gången Ryssland gick ur avtalet tog det ganska kort tid innan man gick in igen. I förhandlingarna med FN har generalsekreterare Guterres gått ganska långt till mötes. Så det är svårt att se vad Ryssland har att vinna på det här.

Vad kan det vara då?

– Jag vet inte, jag förstår inte riktigt. Jag kan inte se hur Ryssland ska kunna få det till att det är Ukrainas fel att transporten av spannmål till Mellanöstern eller Afrika störs. Svårt att se att de vinner informationskriget heller, men uppenbarligen har ryssarna gjort en annan uträkning.

Överstelöjtnanten ser inte heller vad vinsten skulle vara med att helt enkelt skapa mer kaos i världen.

– Hela spannmålskonflikten har handlat om att vinna inflytande i andra delar av världen än väst, som Afrika och Mellanöstern. Om man så tydligt väljer att dra sig ut för att man haft för dåliga villkor har jag svårt att se att man fortsätter på linjen att det är Ukrainas fel, säger Paasikivi och tillägger:

– Men för Ryssland är inte verkligheten ett problem när man ska gå ut med propaganda.

Attacken hamnen inträffade bara timmar efter att Moskva drog sig ur det FN-stödda avtalet som gjort det möjligt Ukraina att fortsätta exportera.

Enligt Politico attackerades hamnen med sex missiler eller drönare under natten. Ukraina sköt ner missilerna, men resterna från dem har förstört infrastruktur och flera privata hem i Odessa.