Rysarval väntar britterna – efter terrorattacken

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kampen mellan Theresa May och Jeremy Corbyn har blivit en rysare.

Bara en procentenhet skiljer kandidaterna åt enligt senaste mätningen – publicerad timmar före terrorattacken.

– Massmördarna som terroriserade våra gator i London och Manchester vill att valet stoppas. De vill stoppa demokratin, säger Labourledaren Corbyn, som fortsätter valspurten i dag.

1 av 2 | Foto: JUSTIN TALLIS / AFP
Theresa May.

Bara timmar före terrorattentatet i London som krävdes sju människoliv var det otroligt jämnt i opinionen mellan Theresa May och Jeremy Corbyn.

På fredagen deltog de båda topp-kandidaterna i en utfrågning i BBC. Inför den direktsända debatten fick den sittande premiärministern frågan om hon ångrar sitt beslut att utlysa nyval.

– Jag gör det som jag tror är bäst för Storbritannien. Jag kunde ha stannat på jobbet i några år till och inte utlyst nyval. Men jag hade ”the balls” att göra det, svarade Theresa May.

Utfrågning – till Corbyns fördel

Valet den 8 juni såg tidigare ut att bli en enkel match för premiärministern.

Men enligt färska mätningar, specialbeställd av tidningen Daily Mail, verkar det nu bli en riktig rysare. Undersökningen, som genomfördes bara timmar före terrorattacken visade att May endast ligger en procentenhet ifrån Labours Jeremy Corbyn. Av alla de tillfrågade personerna, hade 72 procent på något sätt tagit del av fredagens utfrågning i BBC.

Och 36 procent av dessa uppger att de, om det var val i dag, skulle lägga sin röst på Jeremy Corbyn. I samma grupp skulle endast 32 procent lägga sin röst på de konservativa.

”Det får vara nog”

De båda kandidaterna valde att ställa in sina respektive valkampanjer under söndagen för att hedra offren för attentatet vid London Bridge. Istället höll de var sitt slagkraftigt tal till det brittiska folket.

Theresa May var först ut.

– Vi får och kan inte låtsas att saker och ting kan fortsätta som de gör. Nu får det vara nog, förkunnade premiärminister May där hon stod på Downing Street med en flagga på halvstång vajande i bakgrunden.

Och fortsatte:

– Vi måste samarbeta med allierade demokratiska regeringar för att nå internationella överenskommelser och kunna reglera cyberrymden och där med förebygga att extremistiska åsikter sprids.

Hon föreslog också bland annat skärpta fängelsestraff för extremister.

Corbyn ska rekrytera 10 000 poliser

Jeremy Corbyn inledde sitt tal med en skarp känga till premiärministern. Han ifrågasatte de polisiära nedskärningarna som Theresa May bär ansvar för efter sina sex år som inrikesminister.

– Man kan inte skydda medborgarna genom billiga lösningar. Polisen och Säkerhetspolisen måste få de resurser som de behöver, inte 20 000 nedskärningar, uttryckte Corbyn och syftade på alla de poliser som May beslutade att skära ned på för några år sedan.

Han lovade i nästan samma andetag att istället rekrytera 10 000 poliser till brittiska polismyndigheten.

I dag fortsätter kandidaternas respektive valkampanjer. Det återstår att se vem som går vinnande ur det här valet.

Publicerad:

LÄS VIDARE