G7 ännu inte enigt om ryska pengar till Ukraina

TT TT-AFP

Publicerad 2024-05-25

Några av deltagarna i G7-ländernas finansministermöte: IMF:s chef Kristalina Georgieva (vänster), USA:s finansminister Janet Yellen, Kanadas finansminister Chrystia Freeland och Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde.

De mäktiga G7-ländernas finansministrar har inte kunnat enas i frågan om att frysta ryska tillgångar ska skänkas till Ukrainas kamp. Spörsmålet rör de vinster som de frysta tillgångarna genererar, och som skulle kunna användas av Kiev.

Vid toppmötet i Stresa i norra Italien diskuterade finansministrarna ”kreativa med lagliga” sätt att använda den ryska profiten.

– Framgångar har nåtts, säger den italienske finansministern Giancarlo Giorgetti men lägger till att problemen handlar om tekniska och rättsliga svårigheter.

Samförståndet om fortsatt omfattande stöd generellt till Ukraina är obrutet, samt möjligheten att nya sanktioner införs mot Ryssland. Enigheten förkunnades dagen efter det att USA:s utrikesdepartement meddelat att krigsmateriel för 2,9 miljarder kronor är på väg till Ukraina. Stödet är en del av det amerikanska stödet på omkring 61 miljarder dollar till Ukraina.