Aborträtt stryks ur G7-uttalande

TT-AP

Publicerad 2024-06-14

USA:s president Joe Biden med Italiens Giorgia Melonipå fredagen.

Både påven och Indiens Narendra Modi har dykt upp på G7-mötet i Italien. Det gemensamma uttalandet från länderna väntas uppmana Kina att sluta sälja vapen till Ryssland – men ingenting om abort.

Uttalandet som G7-mötet ska utmynna i innehåller uppmaningar till Kina att sluta sälja material med dubbla användningsområden till Ryssland, ”inklusive vapenkomponenter och utrustning”, står det enligt AFP, som läst ett utkast.

Dokumentet innehåller också löften om fortsatt stöd till Ukraina ”så länge det krävs”.

Något som inte nämns är rätten till säkra aborter, som länderna uppmanade till efter mötet i Japan förra året, men Italien uppges ha fått stycket struket i år.

Flera världsledare

Det är inte bara G7-ledarna som samlas för möte i Fasano i italienska Apulien. Som vanligt har dignitärerna har radat upp sig, för samtal i olika konstellationer.

Påve Franciskus anlände på fredagen i helikopter, för att som första påve besöka ett G7-möte. På plats finns också bland andra Indiens Narenda Modi, Ukrainas Volodymyr Zelenskyj och Brasiliens Lula da Silva.

Migration i fokus

Ledarna för G7-länderna väntades fokusera på migration under gruppens andra mötesdag.

Ämnet står högt på agendan för värdnationen Italien och premiärminister Giorgia Meloni, som vill se investeringar i afrikanska länder för att minska migrationstrycket på Europa. Ledarna väntas också diskutera insatser för globala konflikter, AI, klimatförändringar och Kina.

G7 är ett informellt forum för Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA. Under mötets första dag presenterades lån på 50 miljarder dollar till Ukraina, där inkomster från frysta ryska tillgångar är tänkta att används som garanti.