”Bombcyklonen” Ciarán drar in över Europa

Publicerad 2023-11-01

Monsterstormen Ciarán är på väg med full kraft mot nordvästra Europa.

Framfarten tros bli ”snabb och explosiv” – med översvämningar som följd.

Ett djupt lågtrycksområde är just nu på väg in över nordvästra Europa.

De kraftiga vindarna drivs på av jetströmmen och har fått namnet Ciarán.

På plattformen X benämns stormen som mycket kraftfull och kallats både ”bombcyklon” och ”monsterstorm”.

Satellitbild på cyklon (genrebild)

Ciarán väntas anlända till Atlantkusten, närmare bestämt Storbritannien, Irland, Frankrike och Pyreneiska halvön under onsdagskvällen och därefter fortsätta in under torsdagen.

Orkanstyrka i byarna

Ute till havs väntas vindar i form av orkanstyrka som sedan drar in över land.

– Allra blåsigast blir det under torsdagen mitt på dagen mitt emellan brittiska öarna och franska nordkusten, ned över Belgien och Amsterdam. Där kommer det att blåsa 25m/s i medelvind, men det kan bli uppemot 37–38 m/s i byarna, vilket är orkanstyrka, säger Hanna Winge, meteorolog på vädertjänsten Klart.

Översvämningar i brittiska Catcliffe tidigare i oktober.

Epicentret väntas framförallt bli kring de sydvästra delarna av Storbritannien, men även övriga delar väntas få mycket starka vindar och kraftigt regn. Något som väntas leda till kraftiga översvämningar kring framförallt kusterna i Frankrike, Portugal och Spanien.

På Jersey, en av Kanalöarna belägen utanför Normandies kust, uppmanar räddningstjänsten invånarna att "vara vaksamma och förberedda på svåra förhållande”.

Stormar i Wimereux i norra Frankrike.

Stannar över Nordsjön

Storbritanniens nationella vädertjänst Met Office har även utfärdat en ”fara för liv”-varning över hela Nordirland och södra Storbritannien då samhällen kan bli ”helt avskurna” under flera dagar på grund av översvämningar.

Även längs Englands sydkust varnas det för översvämningar i Ciaráns spår då det redan förekommit ihållande regn i området under flera dagar. För närvarande finns det ett 70-tal pågående översvämningsvarningar över hela Storbritannien.

Kraftiga översvämningar i Newry, Nordirland.

Stormen väntas hålla i sig fram till helgen.

För Sveriges del ser det dock ut som att ovädret stannar över Nordsjön.

– På lördag ser det dock ut som att det kommer att komma in en hel del hårda vindbyar längs med den svenska kusten, men det är alltså hårda vindar och inga stormbyar likt den på brittiska öarna, säger Hanna Winge.

Följ ämnen i artikeln