Många trafikolyckor när ovädret drar in – ännu mer snö på väg

Publicerad 2023-10-30

Vintervädret har dragit in och det märks på vägarna.

I Värmlands län har 34 trafikolyckor inträffat – bara i dag.

”Välj rätt däck, håll avstånd och anpassa hastigheten” uppmanar polisen på sin hemsida.

Det är orange vädervarning i flera län i landet – i ännu fler är det gul varning.

Från måndag kväll till tisdag morgon väntas tidvis kraftiga snöfall i sydvästra och mellersta Svealand och i Gävleborgs län, enligt SMHI.

– Det blir intensivare snöfall över kvällen och natten. De orangea varningarna står sig, säger Angelica Lundberg, meteorolog på SMHI till TT.

Men redan nu märks det av i trafiken. Fordon har fastnat i uppförsbackar, träd har brutits av och fallit över vägar och i fem av olyckorna har personer skadats.

Totalstopp i trafiken och strömavbrott

Polisen uppger att det under dagen har inträffat 32 trafikolyckor – enbart i Värmlands län. Men under kvällen har olyckorna fortsatt och antalet har utökats till 34 stycken.

På E45 söder om Västra Ämtevik körde en lastbil ned i diket och orsakade totalstopp i trafiken. På E18 har en personbil kört i diket utanför Karlstad – vilket blev olycka 34 för dagen i Värmlands län.

I hela region Bergslagen har det inträffat 92 trafikolyckor i dag, enligt polisen. Där ingår Dalarnas, Värmlands och Örebro län.

Olycka med långtradare nära Grums i Värmland

Enligt polisen har fel däck har varit en bidragande faktor till olyckorna – men framför allt det kraftiga snöfallet. Under natten väntas det bli kallare och de blöta vägbanorna frysa.

Tusentals av Ellevios kunder är också strömlösa. Totalt under måndagen har 10 283 kunder drabbats, enligt NWT.

Mer snö väntas

Fram till tisdag morgon väntas mellan 15–30 centimeter snö enligt SMHI. Snöovädret väntas senare sprida sig nordost.

– Jag hoppas folk har vinterdäcken på, eller jobbar hemifrån i morgon, säger Angelica Lundberg till TT.

Nu är även E18 helt avstängd mellan Töcksfors och riksgränsen mot Norge på grund av stillastående lastbilar. Enligt Trafikverket kommer vägen inte öppnas igen innan åtta på tisdagsmorgonen.

Kilometerlånga köer

Det är inte bara Sverige som drabbats av snöoväder. I södra Norge är det kilometerlånga köer och många olyckor efter snöfallet. Plogbilar som skulle hjälpa till har själva hamnat i trubbel och nu har Röda Korset ryckt ut för att hjälpa folk i köerna, enligt norska VG.

Här ska du ta det extra försiktigt.