Åklagaren om dödsskjutningen i tunneln: ”Avsiktlig gärning”

Publicerad 2022-10-24

Det var i torsdags som en ung man sköts till döds i Björktunneln, en del av trafikförbindelsen Södra länken i Stockholm.

Tre 18-åriga män häktades i dag misstänkta för mord i Södra länken.

Åklagaren hävdar att det inte rör sig om ett vådaskott.

– Det finns omständigheter som talar för att det är en avsiktlig gärning, säger Daniel Jonsson.

Mitt i rusningstrafiken i torsdags sköts en ung man till döds i Björktunneln, en del av trafikförbindelsen Södra länken i Stockholm. Han träffades i huvudet och konstaterades död på platsen.

Tre 18-åriga män från Eskilstuna, som enligt Aftonbladets uppgifter färdades i samma bil som offret, greps i anslutning till bilen. De kopplas till gängmiljön i Eskilstuna, och polisutredningen har överförts till staden.

Har säkrat övervakningsfilm

I dag häktades de tre unga männen i Södertörns tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta för mord.

Aftonbladet och andra medier har rapporterat att polisen haft en hypotes om att skjutningen skett av misstag. Men det är inte vad åklagaren tror.

– Jag vet inte vad den teorin kommer från. Men det finns uppgifter i utredningen som talar för att det är en avsiktlig gärning och det var det jag presenterade för rätten. Det är därför de är häktade för just mord, säger kammaråklagare Daniel Jonsson.

En av männen häktades även för grovt vapenbrott.

– Det är en misstanke om ett skarpladdat vapen, säger Daniel Jonsson.

Han berättar att de inblandade har gett sina beskrivningar av vad som hänt, och man har även hört vittnen.

– Sen har vi också tittat på övervakningsfilmer och samlat ihop teknisk bevisning som skickats iväg till Nationellt forensiskt centrum, sen får vi se vad den ger.

Advokaten: ”Chockad”

De tre 18-åringarna nekar till brott. Aftonbladet har talat med advokaten till den 18-åring som även misstänks för grovt vapenbrott.

– Han förnekar samtliga misstankar. Han är själv chockad över det som har inträffat, säger advokat Bahar Vaziri.

Hon vill inte närmare kommentera teorin om vådaskott, eller åklagarens bild av att dödsskjutningen är en avsiktlig gärning.

– Det här är nånting man tror, från åklagarens sida. Och vem som har burit vapen och så vidare är ingenting man kan gå in på nu, säger Bahar Vaziri.

Tre 18-åriga män från Eskilstuna, som enligt Aftonbladets uppgifter färdades i samma bil som offret, greps i anslutning till bilen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln