Uppgifter: Misstag låg bakom tunnelmordet

Koppling till grov organiserad brottslighet i Eskilstuna

Uppdaterad 2022-10-22 | Publicerad 2022-10-21

Mitt i Stockholms rusningstrafik sköts en ung man till döds i en bil.

Polisens hypotes är att skottet gick av misstag när de inblandade hanterade en pistol, enligt Aftonbladets uppgifter.

De misstänkta gärningsmännen, som kopplas till Eskilstunas gängmiljö, ska ha velat följa med den skjutne till sjukhuset. Men han var redan död.

Klockan var 16.45. Torsdagens rusningstrafik genom södra Stockholm var som tätast.

Nere i Björktunneln, i riktning mot knutpunkten Gullmarsplan, avfyrades plötsligt ett skott inne i en bil. Allmänhet larmade 112 och en mycket stor polisinsats inleddes, mitt bland alla trafikanter på väg hem från jobbet.

Nu börjar bilden klarna av den dramatiska händelsen bakom torsdagens trafikkaos i södra Stockholm.

Och spåren leder till en annan stad.

Uppgifter: Föraren sköts

I bilen befann sig fyra män i 20-årsåldern. De är samtliga hemmahörande i Eskilstuna, och kopplas till gängmiljön.

En av dem hade skjutits i huvudet. Enligt Aftonbladets uppgifter var det föraren.

När polisen anlände ska två av de unga männen ha varit kvar i bilen och en ska ha gått omkring i tunneln, i närheten av fordonet.

De tre männen greps omgående. Enligt Aftonbladets uppgifter ska de ha velat följa med den skjutne till sjukhus. Men hoppet var redan ute för den unge mannen, som konstaterades avliden på plats.

Vapnet ska ha varit kvar i bilen, men man ska ha gjort ett beslag av ammunition inne i tunneln.

Alla in- och utfarter till Södra länken stoppades i flera timmar.

Polisen: Tittar på möjligheten

Enligt Aftonbladets uppgifter är polisens hypotes att dödsskjutningen inte skedde med avsikt. Istället är misstanken att skottet brann av när de unga männen hanterade en pistol.

I dag har polisutredningen flyttats till Södermanland. På en pressträff under eftermiddagen uppdaterade Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i polisområdet om utredningsläget. De tre männen är fortsatt anhållna misstänkta för mord.

Finns det någon teori att detta skett av misstag, att det inte var avsiktligt att döda personen?

– Vi tittar självklart på den möjligheten, och där kommer vi lyssna rätt mycket på vad brottsplatsundersökningen visar. Men jag kan inte säga varken bu eller bä kring den teorin i dag.

Christoffer Bohman var sparsam med detaljer och ville inte ens gå in på om de fyra inblandade hade färdats i samma bil.

Polischefen sa däremot att de har koppling till grov organiserad brottslighet i Eskilstuna. Men de kopplas inte till Årby eller Skiftinge, konflikten bakom ett 15-tal skjutningar i Eskilstuna i år. Bland annat den i Årby då en kvinna och ett barn skottskadades på en lekplats.

Det blev snabbt långa köer när tunneln stängdes av.

Kan ha fångats på film

Eskilstuna-Kurirens reporter frågade på pressträffen om de tre anhållna och den skjutne tillhör olika falanger, eller en och samma.

– Det finns ingen uppenbar konflikt dem emellan. I övrigt är det extremt svårt med nätverksproblematiken och rörligheten i kriminella nätverk och miljöer, om de tillhör motsatt eller samma sida. Men det finns ingen uppenbar konflikt dem emellan.

Händelseförloppet kan ha fångats på film.

– Vi kan inte gå in på vilken typ av förundersökningsmaterial vi har, men jag tror det är uppenbart för alla att det finns filmkameror i de här tunnlarna, säger Christoffer Bohman.