SD-ledamot: Låt fler civila bära vapen

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-08-22

Josef Fransson, ledamot i riksdagen för Sverigedemokraterna. Arkivbild.

SD:s riksdagsledamot Josef Fransson öppnar för att fler civila borde kunna få bära vapen för att bekämpa kriminalitet.

Tanken sågas av Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

– Sverige har otroligt stora problem med gängkriminalitet, ett problem som ser ut att växa. Polismakten kan inte vara överallt hela tiden, säger Josef Fransson.

SD-ledamoten skriver på X, tidigare Twitter, att ”Sveriges laglydiga medborgare behöver bättre skydd mot terrorister och gängkriminalitet.”

”Funderar på om man inte skulle kunna låta ostraffade civila bära handeldvapen i kombination med löpande utbildning och skjutprov”, fortsätter han.

Bekämpa terror

Med en sådan brottsbekämpande kraft i samhället skulle vissa kanske dra sig från att dra fram en pistol för att till exempel begå ett rån, säger Fransson till TT.

– Dessutom har vi det växande terrorhotet. Om man tänker tillbaka på det som skedde på Drottninggatan, liknande saker har skett i Frankrike, så skulle det finnas vapen på plats när ett terrordåd sker så skulle man kunna rädda liv.

Ett första steg vore att poliser som inte är i tjänst kan få större befogenheter att bära vapen. Det bör eventuellt finnas en åldersgräns och en strikt granskning, bland annat kontroll av belastningsregister och sjukdomar.

Fransson understryker att han inte lanserar ett skarpt politiskt förslag och det är inget som är förankrat inom Sverigedemokraterna. Han har inte motionerat om saken.

– Det är inte ett politiskt förslag, inget utspel, utan en tanke för att starta en intressant diskussion, och för att se om någon kan komma med ett intressant motargument.

Sågas av Pehrson

TT: Är inte ett av de argumenten att ju fler vapen det finns på gatorna desto större risk att de hamnar i orätta händer eller att det avlossas skott som kan skada oskyldiga?

– Jag ser det inte så. Nu är det väldigt många skott som avlossas som träffar oskyldiga.

– Och vapen i ”rätt händer” är aldrig en fara. Vi har jägare och sportskyttar och dessa vapen hamnar aldrig i den typen av situationer.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson sågar tanken från riksdagsledamoten.

– Jag tycker att det är dåligt, vi behöver ha fler poliser, vassare verktyg och tidigare sociala insatser. Vi behöver ha färre vapen på våra gator hos personer som inte ska ha vapen, och inte fler.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln