Så vill SD locka väljare på landsbygden

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2022-07-25

Sverigedemokraterna vill att det ska löna sig mer att leva, bo och arbeta på landsbygden.

Partiet presenterar i dag ett landsbygdspolitiskt program med över 30 förslag för ett ”sammanhållet Sverige”.

SD har som mål att vid valet 2026 bli landets största parti utanför storstadsregionerna.

Partiledaren Jimmie Åkesson, som befinner sig på en båtturné längs Göta kanal, gör i dag ett stopp i Karlsborg där han presenterar ett politiskt program med delvis gamla och nya förslag.

Programmet innefattar alltifrån sjukvård, polistäthet, vägunderhåll, vindkraft, djurskydd, jakt och fiske till gruvnäring.

Flyktingveto

Partiet föreslår sedan tidigare en generell sänkning av arbetsgivaravgiften men nu vill man att den största sänkningen ska gå till företag på landsbygd och glesbygd.

En del i programmet ägnas åt att beskriva hur Sverige ska ”återta självbestämmandet från EU”, och föra beslut närmare medborgarna. Bland annat inom skogspolitiken.

Byskolor ska räddas med ett statligt ”bryggstöd”, och kommuner ska kunna säga nej till att ta emot flyktingar till dess att ett asylstopp införts på riksnivå.

Det kommunala vetot mot nya vindkraftverk, eller ”vind-industrianläggningar”, ska bevaras, enligt partiet.

I landsbygdsprogrammet, som tagits fram av SD-ideologen och riksdagsledamoten Mattias Karlsson, framhålls att ett mål behövs för ambulanssjukvården om att kunna nå en patient inom en viss tid, oavsett var i landet personen befinner sig.

De regionala flygplatserna måste bevaras och hastighetsgränsen höjas på landsbygdens vägar. Hastighetsgränsen bör också höjas för epa-traktorer från 30 till 45 kilometer i timmen, skriver SD.

Jimmie Åkesson är på båtturné längs Göta kanal.

Trygghet och straff

SD framhåller också tryggheten på landsbygden som en profilfråga och vill se skärpta straff för tillgreppsbrott och kriminalisera utförsel av stöldgods. Tullen ska få ökade befogenheter och beväpning.

En specifik brottsrubricering för jaktsabotage bör införas och vandalisering och våld mot bönder, jägare och djuruppfödare bör bestraffas hårdare än i dag.

När det gäller djurägare vill partiet se en så kallad djurvälfärdsersättning som kompenserar bönder för merkostnader för djurskyddsregler.

Sverigedemokraterna anser att tillståndsprocessen kring att starta gruvor är för krånglig. Företag som sökt tillstånd för en gruva ska inte behöva göra om hela processen för att en enskild del förändras och därför bör så kallade ändringstillstånd göras till huvudregel.

Rennäringen

Samtidigt kommenterar partiet rennäringen i sitt program och skriver: ”Rennäringslagen och rennäringsindustrins särställning och maktposition innebär i dag en hämsko för företags- och landsbygdsutvecklingen i stora delar av Norrland och bör ses över i grunden.”

Man lyfter även rätten till jakt- och fiske i fjällen och vill mot bakgrund av ”rättsutvecklingen på senare tid” se en översyn av gällande lagstiftning.

Sverigedemokraterna vill också kraftigt minska vargstammen till 170 individer och sänka tröskeln för skyddsjakt så att tillstånd kan erhållas redan efter första vargangreppet. Partiet vill även se ett tak för vargstammen.

SD har som mål att vid valet 2026 bli landets största parti utanför storstadsregionerna.