Ingen tung post till Strandhäll (S)

Publicerad 2022-09-30

Socialdemokraterna har delat ut sina poster i utskotten.

Flera tidigare statsråd får tunga positioner – men inte Annika Strandhäll.

– Jag kan inte kommentera så mycket enskilt, säger Lena Hallengren till Aftonbladet.

Socialdemokraterna presenterar nu partiets gruppledare i riksdagens utskott och i EU-nämnden.

– Socialdemokraternas nya gruppledare är kompetenta, erfarna och startklara att både lägga fram ny socialdemokratisk politik och granska den kommande regeringen. Tillsammans med de andra ledamöterna kommer de utgöra en både kraftfull och konstruktiv opposition, säger Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Åtta av de nyvalda gruppledarna är i dag statsråd i Magdalena Anderssons övergångsregering.

Men Annika Strandhäll, som tidigare var statsråd i Anderssons regering, får ingen tung post i riksdagens utskott, meddelar partiet.

Vill inte kommentera enskilda personer

Lena Hallengren säger att det finns 107 ledamöter från partiet som inte tilldelats något post i utskotten.

– Vi har väldigt många tunga företrädare i vår riksdagsgrupp och det kommer att vara en tillgång när vi har 16 utskott och EU-nämnden att fördela, säger Lena Hallengren, till Aftonbladet.

Vidare säger hon att det ofta finns ”sex eller sju företrädare” i varje utskott som formar oppositionspolitiken och granskar regeringen.

– Vi är också måna om att konstruera våra utskott på ett sätt som gör att vi har människor som tillsammans kan driva oppositionsarbetet. För det är så det går till för oss Socialdemokrater, vi är ju aldrig ensamma, säger Hallengren.

Annika Strandhäll har ju varit miljöminister men blir inte ens gruppledare för miljö- och jordbruksutskottet?

– Jag kan inte kommentera så mycket enskilt. Annika är ju otroligt duktig och inte minst ordförande för vårt kvinnoförbund, och för oss Socialdemokrater som har en övervikt kvinnor är det en otroligt viktig position.

Följ ämnen i artikeln