SD får tunga poster i utskotten

Sverigedemokraterna får ordförandeposten i riksdagens justitie- och utrikesutskott.

Nu går ledarna för vänsterblocket till hård attack.

– Det är skrämmande, ganska chockartat, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har delat upp posterna i utskotten och EU-nämnden.

Där tar Sverigedemokraterna flera viktiga poster.

Bland annat tilldelas partiet ordförandeposten i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet, enligt ett pressmeddelande.

De erhåller även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet.

– Det som överraskade mig mest, men som jag kan se varför de vill ha, är ordförandeposten i utrikesutskottet. Det är ett tecken på att de lyckats i förhandlingen med M och KD, säger Aftonbladets My Rohwedder i Aftonbladet TV.

”Får mindre inflytande”

Nomineringarna väcker reaktioner inom vänsterblocket.

– Det är skrämmande, ganska chockartat. Utrikesutskottet är inte vilket som helst, det ska representera Sveriges riksdag utomlands och överhuvudtaget i relationen till omvärlden, så det är en viktig position. Och här har Moderaterna sålt sig. Det är tyvärr ett tecken på vart vi är på väg, att för Ulf Kristerssons del är det viktigt att få makt och inflytande,  man säljer sig billigt, säger Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna och fortsätter:

– Utrikesutskottet är otroligt betydelsefullt med en omvärld som är minst sagt orolig. Att i det läget peka ut en sverigedemokrat, ett parti med rötter i nazismen, som den som ska företräda svenska folket i riksdagen utrikes... på samma sätt som jag nog är lite skakad av detta är det nog ingenting mot vad många av de länder som gett oss säkerhetsgarantier är, som undrar vart Sverige är på väg.

”Skämmer ut Sverige internationellt”

Flera politiska ledare protesterar mot beslutet på sociala medier. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver på Twitter:

”Så ett högerextremt parti som inte kunnat välja mellan Putin och Biden ska leda utrikesutskottet och försvarsutskottet. Finns ju inget som kan kan gå fel i detta”.

V-ledaren Nooshie Dadgostar instämmer:

”Återigen skämmer den icke-tillträdda regeringen ut Sverige internationellt. Den här gången genom att ge Sverigedemokraterna ordförandeposten i utrikesutskottet”, skriver hon på Twitter.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati lyfter också SD-ledamöterna Martin Kinnunen och Markus Wiechels besök i Syrien 2017 där de mötte Assad-regimen.

”För utrikesutskottet antar jag att det står mellan Marcus Wiechel och Martin Kinnunen, här bägge på delegationsresa på eget initiativ och mot UD:s avrådan, till Syrien 2017”, skriver han på Twitter.

Även Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf går till attack efter beslutet:

”Så M, KD och L ger SD i uppdrag att leda utrikes- och försvarspolitiken i riksdagen. I detta känsliga säkerhetspolitiska läge, när Sverige ska bli medlem i Nato och vara ordförande i EU. Det är olyckligt och kommer påverka Sveriges anseende i världen”.

”Får mindre inflytande”

Utrikespolitiska institutets direktör Jakob Hallgren tror dock inte att utskottet kommer att ha någon större inverkan på den svenska utrikespolitiken.

– Det här är en oerhört viktig post som kanske är mer representativ än andra utskottsposter, men man måste komma ihåg att inom utrikespolitiken har vi en regering, en utrikesminister och en försvarsminister som har mycket mer verkställande makt, säger han och tillägger:

– Frågan är hur stort inflytande ordförandefrågorna får om riksdagspartierna förhandlar fram överenskommelser i förväg. Då kommer utskottet att få mindre inflytande, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Publisert:

LÄS VIDARE