Reinfeldts nya regering

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2010-09-28

Statsministern måste ha lagt pusslet om en vecka

Moderaterna kräver fler ministrar efter succévalet.

Men att ta ifrån småpartierna ministerposter hotar hela alliansen.

– Det skulle bli mycket, mycket svårt att hålla ihop till nästa val, säger en tung FP-källa.

Aftonbladet hjälper Fredrik Reinfeldt med regeringspusslet.

Om en vecka ska statsminister Fredrik Reinfeldt presentera sin nya regering. Just nu är det knäpptyst från regeringskansliet. Förhandlingarna sker i största hemlighet på Reinfeldts arbetsrum på sjunde våningen i Rosenbad.

Enligt Aftonbladets källor var alliansledarna där hela eftermiddagen i går för ett inledande samtal om ministerposter.

Fredrik Reinfeldt har två alternativ när han formerar sin nya regering. Antingen är han generös och låter de små partierna behålla lika många ministrar som i dag – eller så går han strikt på valresultatet. Det skulle innebära att de tre allianskamraterna förlorar varsin ministerpost.

”Noga med matematiken”

Flera moderater som Aftonbladet har talat med förväntar sig att valresultatet får genomslag.

– Fredrik är noga med matematiken, det är så statsrådsberedningen har jobbat hela mandatperioden, säger en källa.

Samtidigt talar alliansens motto – ”Alla ska bidra, alla ska vinna” – för att Reinfeldt låter de små behålla sina poster.

– Varje regering som sitter så länge som fyra år råkar ut för kriser, då är det bra att inte ha väckt ont blod redan i början, säger Carl B Hamilton (FP).

För KD vore det katastrof att bara få två ministerposter. Partiet behöver alla möjligheter att profilera sig för att inte riskera att åka ur riksdagen nästa val. Risken är också att de andra känner behov av att sticka ut i fler frågor om de har färre ministrar – vilket kan leda till ödesdiger splittring.

– En ministerpost är ett viktigt skyltfönster, säger en KD-källa.

M har tyngsta posterna

Det som talar för att Reinfeldt kostar på sig att göra småpartierna nöjda är att Moderaterna har regeringens tyngsta portföljer med statsministern, finansministern, utrikesministern och justitieministern. Flera av Aftonbladets källor tror att Anders Borg kommer att få ännu mer inflytande genom att ensam ta befälet över finansdepartementet.

Ett troligt scenario är att Reinfeldt utökar antalet ministrar från 22 till 23 och på så sätt visar att M har vuxit på de andra partiernas bekostnad.

Förhandlingarna om den nya regeringen går in i ett intensivt skede de närmsta dagarna. Av rädsla för läckor kommer Reinfeldts pussel inte att vara klart förrän i slutet av veckan.

Fredrik Reinfeldt, 45

SITTER KVAR Statsminister, statsrådsberedningen

Första borgerliga ledaren i modern tid som har vunnit två val efter varandra och brutit Socialdemokraternas dominans. Nu leder han alliansen mot ett nytt mål 2014: Att vinna en tredje gång och bli Sveriges största parti.

Annie Johansson, 27

NY MINISTER Infrastrukturminister, näringsdepartementet

Stjärnskott inom Centerpartiet som nu blir regeringens yngsta minister. Enligt hennes egna partikollegor kan Johansson hantera vilket område som helst. Trolig partiledare när Maud Olofsson slutar.

Jakob Forssmed, 35

NY MINISTER Kommun- och bostadsminister, finansdepartementet

KD föryngrar efter Mats Odell. Efter fyra år som tung samordnare i regeringskansliet tar Forssmed klivet upp och blir minister. Tidigare KDU-ledare som står partiledaren Göran Hägglund nära.

Birgitta Ohlsson, 35

SITTER KVAR EU-minister, statsrådsberedningen

Efter en stabil insats som påläst EU-minister – där hon hårt kritiserade Frankrikes fördrivning av romer – får hon fortsatt förtroende. Näst yngst i regeringen och mycket omtyckt bland socialliberala folkpartister.

Anders Borg, 42

SITTER KVAR Finansminister, finansdepartementet

Regeringens ”golden boy” som hanterade finanskrisen så bra att det blev ett trumfkort i valrörelsen. Lika populär bland väljarna som inom partiet. Kan bli ny partiledare i morgon, om det skulle behövas. Tar nu ansvar även för finansmarknadsfrågorna.

Andreas Carlgren, 52

SITTER KVAR Miljöminister, miljödepartementet

Har inte haft någon lysande tid som miljöminister. Klimatpolitiken står stilla och partiets omsvängning i kärnkraftsfrågan stänker på Carlgren. Men han sitter kvar på posten, eftersom ställningen i partiet är stark.

Beatrice Ask, 54

SITTER KVAR Justitieminister, justitiedepartementet

Trots debaclet när hon tänkte högt om lila kuvert till sexförbrytare är hon en av de ministrar som sitter säkrast i sadeln. Står Reinfeldt nära och är blytung i M.

Gunilla Carlsson, 47

SKA FLYTTAS Integrationsminister, justitie- departementet

Efter Sverigedemokraternas intåg i riksdagen blir integrationsfrågan viktigare än någonsin, inte minst inför valrörelsen 2014. Nuvarande biståndsminister Gunilla Carlsson står mycket nära Reinfeldt och får uppdraget att, efter den svaga Nyamko Sabuni, hantera detta svåra område.

Carl Bildt, 61

SITTER KVAR Utrikesminister, utrikesdepartementet

Ett självklart kort så länge han själv vill. Bildt är du och nära vän med utrikesministrar runt hela klotet. Enda orosmolnet för statsministern är om han lockas till något internationellt toppjobb. Då står Gunilla Carlsson på tur att basa över UD.

Anna Kinberg Batra, 40

NY MINISTER Biståndsminister, utrikesdepartementet

Välorganiserad och uppskattad EU-nämndsordförande som nu lyfts in i regeringen. Hennes uttalande från valrörelsen 1998 om att ”stockholmare är smartare än lantisar” är för länge sedan glömt.

Ewa Björling, 54

SITTER KVAR Handelsminister, utrikesdepartementet

Tidigare tandläkare som fladdrar runt jorden nästan lika mycket som Carl Bildt. Mer osynlig i media än utrikesministern, men har jobbat flitigt, är populär bland exportföretagen och får därför fortsätta.

Eskil Erlandsson, 53

SITTER KVAR Jordbruksminister, jordbruksdepartementet

Efter fyra skandalfria år får denne stabile herre med lantmästarexamen i bakfickan fortsätta som jordbruksminister. Har inte gjort mycket väsen av sig i media, men är omtyckt i partiet och i regeringskansliet.

Göran Hägglund, 51

SITTER KVAR Socialminister, socialdepartementet

Hans satsning på ”verklighetens folk” blev ingen valsuccé. I stället övergav en del av dem partiet. Men hans tålmodiga försvar av socialförsäkringsreformen i valrörelsen kan ha bidragit till att alliansen fick förnyat förtroende.

Jan Björklund, 48

SITTER KVAR Utbildningsminister och vice statsminister, utbildningsdepartementet

Major Björklund kräver även i fortsättningen att de svenska eleverna står i givakt. Leder numera regeringens näst största parti och blir därmed även vice statsminister.

Maud Olofsson, 55

SITTER KVAR Näringsminister, näringsdepartementet

Är på väg bort som partiledare, sannolikt redan nästa år, men får ändå fortsätta att regera näringsdepartementet.

Maria Larsson, 54

SITTER KVAR Äldre- och folkhälsominister, socialdepartementet

Mycket populär i KD. Så hon får behålla jobbet trots att hon var nästan osynlig förra mandatperioden.

Tobias Krantz, 39

SITTER KVAR Högskole- och forskningsminister, utbildningsdepartementet

Filosofie doktor i statsvetenskap som går hem i högskolevärlden. Har en stabil position i Folkpartiet. Därför får denne Mr Osynlig fortsätta som minister.

Nyamko Sabuni, 41

SKA FLYTTAS Jämställdhetsminister, jämställdhetsdepartementet

Inte en av Reinfeldts favoriter, därför får hon släppa ifrån sig integrationsfrågan. Men hennes partiledare Jan Björklund ser till att hon sitter kvar med en avlövad ministerportfölj.

Lena Adelsohn Liljeroth, 54

SITTER KVAR Kulturminister, kulturdepartementet

Kulturministern som tycker att det viktigaste regeringen har gjort för kulturen är jobbskatteavdraget. Adelsohn Liljeroth får fortsatt mandat, eftersom hon har en stark position i Moderaterna.

Sten Tolgfors, 44

SITTER KVAR Försvarsminister, försvarsdepartementet

Mångsidig herre som har varit ordförande i riksdagens utrikesutskott och handelsminister. Reinfeldt är mycket nöjd med hans insats och ger honom fortsatt förtroende i väntan på större uppgifter.

Hillevi Engström, 47

NY MINISTER Arbetsmarknadsminister, arbetsmarknadsdepartementet

Kriminalinspektör och facklig kämpe som blev moderat ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. När Sven-Otto Littorin slutade utsågs hon till partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor. Nu tar hon klivet in i regeringen.

Ulf Kristersson, 46

NY MINISTER Socialförsäkringsminister, socialdepartementet

Moderaterna har länge velat lägga socialförsäkringsfrågorna på arbetsmarknadsdepartementet. Kristersson är den givna kandidaten. Han leder redan socialförsäkringsutredningen och är Moderaternas talesperson i social- och familjepolitik.

Tobias Billström, 36

SITTER KVAR Migrationsminister, arbetsmarknadsdepartementet

Har satsat på ökad arbetskraftsinvandring, men också försvarat utvisningar av tiggande romer. Reinfeldt vill definitivt ha kvar Billström. Att lägga frågorna på arbetsmarknadsdepartementet är en viktig markering.

ANNONS