Demonstrationer och kaos i flera länder: ”En sydamerikansk vår”

Publicerad 2019-10-25

Våldsamma kravaller i Chile. Ett upplöst parlament i Peru. Och anklagelser om valfusk i Bolivia.

Det stormar i flera sydamerikanska länder – vilket fått experter att fråga sig om vi ser en ”sydamerikansk vår”.

Här kan du se situationen i land för land.

Sydamerika är en region som länge präglats av militärdiktaturer, revolutioner och politisk instabilitet. ”USA:s bakgård” har en blodig historia, inte minst under kalla krigets dagar, då stormakterna pumpade in pengar och vapen som eldade på konflikterna.

De senaste dagarna har dramatiska scener utspelat sig i flera länder. I Chile är den tidigare så fruktade och hatade militären tillbaka på gatorna, vilket för mångas tankar tillbaka till Pinochet-diktaturens dagar.

Anledningarna till demonstrationerna är olika, men det finns några gemensamma nämnare: frustration över att ojämnlikheten fortfarande är stor, korruptionen som genomsyrar statsapparaterna samt traditionen med starka ledare som vägrar lämna ifrån sig makten.

CHILE – MILITÄR PÅ GATORNA IGEN

  • Vad händer? En prishöjning på kollektivtrafik tände gnistan – och tusentals, framför allt unga, chilenare gick ut på gatorna. Detta ledde till våldsamma sammandrabbningar med militär och polis, och många dödsoffer. Undantagstillstånd råder.
  • Vad beror det på? Chile är ett extremt ojämnlikt land. Efter Pinochet-diktaturen genomfördes flera reformer som enligt experter raserade stora delar av välfärdssystemet. Oppositionen är splittrad och förtroendet för politiska partier är väldigt lågt. President Pinera har sannolikt spätt på motsättningarna genom att möta demonstranterna med hård retorik – och militär. (Här kan du läsa mer om Chiles kris).

PERU – UPPLÖST PARLAMENT OCH OCKUPATION

  • Vad händer? Efter att oppositionen blockerat anti-korruptionsreformer upplöste presidenten parlamentet – som svarade med att avsätta honom. Högerpartierna valde sedan en egen president och vägrade lämna parlamentsbyggnaden. Tusentals människor har gått ut på gatorna för att stödja presidenten.
  • Vad beror det på? Peru är det enda landet i Sydamerika som haft en god ekonomisk tillväxt de senaste åren. Men landet plågas av korruption, något som vänsterpresidenten Martín Vizcarra svurit att bekämpa.
Demonstranter firar att regeringen dragit tillbaka sitt förslag om slopade bränslesubventioner.

ECUADOR – VICEPRESIDENTEN SOM BLEV FIENDE

  • Vad händer? Stora demonstrationer över hela landet efter att Ecuadors president Lenín Moreno sagt att han kommer att se över slopandet av bränslesubventioner. Huvudstaden Quito har i flera omgångar satts under militärkontroll och utegångsförbud.
  • Vad beror det på? Framför allt ett missnöje mot nedskärningar och ekonomiska reformer. Vänsterpresidenten Rafael Correa styrde Ecuador mellan 2007 och 2017 och lyckades få ett ekonomisk uppsving. Efter Correa tog hans tidigare vicepresident, Lenín Moreno, övr makten. Han har fört en helt annorlunda politik med omfattande nedskärningar och efter valet har de två blivit svurna fiender. Fattigdomen i Ecuador är utbredd, inte minst bland ursprungsbefolkningen.

BOLIVIA – VALRESLUTATET ÄNDRADES ÖVER EN NATT

  • Vad händer? Våldsamma gatuprotester efter anklagelser om valfusk. Under valnatten ledde sittande president Evo Morales med 7 procentenheter, vilket skulle kräva en ny valomgång. Valmyndigheten pausade då omräkningen – och när den upptogs ledde plötsligt Morales med 10 procentenheter, vilket är tillräckligt för att undvika en andra valomgång.
  • Vad beror det på? Den socialistiske presidenten Evo Morales har suttit vid makten sedan 2006. Han genomförde en rad reformer för att öka social rättvisa, inte minst för ursprungsbefolkningen som han själv tillhör. Men de senaste åren har han anklagats för att bli allt mer auktoritär – och han har försökt att ändra grundlagen så att han kan ställa upp för en fjärde mandatperiod. Morales förlorade den omröstningen, men ställde ändå upp i valet efter att ha fått grönt ljus från den med honom lojala författningsdomstolen.