15 döda efter våldsamma protester i Chile

Av: Nivette Dawod

Publicerad:

De våldsamma protesterna mot Chiles president har lett till minst 15 dödsfall.

Presidenten Sebastián Piñera har sagt att landet är i krig.

I dag ska han möta en del av de oppositionella grupperna med förhoppningen att skapa det han kallar ”ett nytt socialt kontrakt”.

Protesterna mot regeringens ekonomiska politik i Chile har pågått sedan i fredags.

De inleddes med studentdemonstrationer på grund av höjda kollektivtrafikpriser, men har därefter blivit allt mer våldsamma. Kravaller har uppstått, och i helgen utlystes undantagstillstånd i huvudstaden Santiago, som sedan följdes av flera andra städer.

Nattliga utegångsförbud har gällt för huvudstaden för tredje dagen i rad.

Nyhetsbyrån AFP uppger att minst 15 personer har dött under protesterna och att nära 1 500 personer ska ha gripits.

Mycket känsligt

Dessutom har militären satts in för att hålla ordning på gatorna, något som är mycket känsligt i den tidigare diktaturen. Styrkorna har använt tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna.

Allt fler riktar nu avgångskrav mot presidenten Sebastián Piñera, som i sin tur sagt att landet är i krig ”mot en mäktig fiende, som är villig att använda våld utan några gränser”.

1 av 2 | Foto: Miguel Arenas / AP
Kaotiska scener i Chiles huvudstad Santiago.

På måndagskvällen sa Piñera att han under tisdagen ska möta oppositionsledare för att utforma ”ett nytt socialt kontrakt” som ska lindra den ekonomiska ojämlikhet som det chilenska folket nu demonstrerar mot.

Presidenten valde en lugnare ton till skillnad från det tidigare krigsosande talet.

– Om jag någonsin talat med hårda ord beror det på att jag blir upprörd över den skada och smärta allt våld orsakar, sa han i gårdagens tal.

”Dra åt helvete”

Under måndagen krävde dessutom FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet, tidigare president i Chile, oberoende utredningar av dödsfallen. Bachelet sa också att den uppskruvade retoriken måste dämpas, annars riskerar läget att trappas upp ytterligare.

Trots att förslaget om höjning av kollektivtrafikpriser skrotas fortsätter protesterna – som nu breddats till avgångskrav mot presidenten.

”Lyssna Piñera, dra åt helvete” och ”bort med militären” var några av slagorden vid Plaza Italia-torget i huvudstaden, rapporterar utsända för de internationella nyhetsbyråerna Reuters och AFP.

– Något har gått sönder. Regeringen har visat sig vara totalt inkompetent och tills dess att de svarar eller lyckas lugna den här situationen kommer det här bara att växa, säger demonstranten och filmmakaren Jose Jimenez, 33, till Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN