Jakt på vit bil i Moskva – USA uppges styrka IS-koppling

Publicerad 2024-03-23

Jakten på gärningsmännen pågår efter konsertattacken i Moskva.

En omlackerad vit Renault pekas ut i sökandet och har fångats på bild.

Samtidigt finns amerikanska underrättelser som styrker uppgifterna om att IS ligger bakom massakern, skriver New York Times.

Ingen har ännu gripits efter attacken mot rockkonserten i Moskva där minst 62 personer dödades.

Gärningsmännen tros ha flytt i en vit Renault Logan som fångats av flera övervakningskameror. Säkerhetsstyrkorna letar även efter en grå Renault Fluence där bara delar av registreringsnumret är känt, uppger den ryska Telegram-kanalen 112.

Den vita bilen ska tidigare ha varit svart och använts av en körskola i S:t Petersburg, enligt flera ryska medier.

Så sent som för en vecka sedan såldes den av den föregående ägaren.

– Det var min bil. Jag sålde den till min frus bror. Han ringde mig innan i dag och bad mig avregistrera bilen, säger säljaren till Novaja Gazeta.

Enligt mannen sa svågern att ”en vän behövde bilen”. När säljaren såg bilderna på bilen efter konsertdådet blev han chockad och ringde till svågern igen.

– Nu svarar han inte i telefon, säger mannen.

I en video från när attacken startade syns flera beväpnade män kliva ur en liknande bil och börja skjuta mot entrén på konserthuset.

Fler än 100 personer skadades i dådet när de kamouflageklädda gärningsmännen äntrade lokalen och öppnade eld. Den stora branden i byggnaden tros ha orsakats av behållare med bensin som skyttarna haft i sina ryggsäckar.

Terrorsekten IS tog på fredagskvällen tagit på sig ansvaret för dådet och uppgav att skyttarna ”på ett säkert sätt” kunde fly från området.

Kort efteråt ifrågasattes uttalandet utifrån att det gjordes på en utdaterad mall som IS inte längre använder.

”Fixerade vid Ryssland”

Senare under kvällen uppgav dock både New York Times och CBS News att USA har underrättelseuppgifter som styrker att IS låg bakom attacken.

Enligt uppgifter handlar det om IS Khorasan, eller IS-K, som är en regional IS-gren i Afghanistan och Pakistan.

Redan i november fanns det ”ganska specifika” underrättelseuppgifter om att IS-K ville utföra attacker i Ryssland, uppger källor för CNN:s säkerhetskorrespondent Alex Marquardt.

Samtidigt skriver NY Times att det var just IS-K som avsågs när USA för två veckor sedan varnade för ett nära förestående terrordåd i Moskva. Konsertlokaler nämndes specifikt i meddelandet.

– IS Khorasan har varit fixerade vid Ryssland de senaste två åren och kritiserat Vladimir Putin frekvent i sin propaganda, säger kontraterrorismanalytikern Colin P Clarke till NY Times.

Tidigare i veckan grep tysk polis två män, misstänkta för att han planerat ett terrordåd mot Sveriges riksdag efter koranbränningarna. Även dessa uppgavs ha koppling till IS Khorasan.

Terrorexperten Magnus Ranstorp beskrev gruppen som så extrem att de till och med tycker att talibanerna är för mesiga och inte tillräckligt religiösa.

– De hatar alla. De hatar väst, Storbritannien och USA. De hatar Turkiet och Kina. De är liksom till höger om Djingis Khan – de är extrema, sa han till Aftonbladet.

Ryska nationalgardet säkrar ett område i närheten av kopnserthuset.

Pekar ut Ukraina – och lösskägg

Under fredagskvällen anklagade Ukraina Rysslands president Vladimir Putin för att själv ha beordrat attacken mot konserten i syfte att eskalera kriget och öka mobiliseringen.

Ryssland kontrade med att anklaga Ukraina för att ligga bakom dådet, något som avfärdades av president Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak.

– Låt mig vara tydlig. Ukraina har absolut ingenting att göra med det som har inträffat, sa han.

Andra ryska uppgiftslämnare pekar ut den högerextrema gruppen Ryska frivilligkåren som nyligen gick till militär attack mot Putins armé i områden nära gränsen mot Ukraina.

Regimtrogna Kommersant skrev på fredagskvällen att organisationen kan ha legat bakom konsertdådet. Enligt tidningen ska säkerhetsstyrkorna ha fått ett signalement på ”unga

slaviskaBenämning på människor som talar slaviska språk, exempelvis ryska. män, längre än genomsnittet, som kan ha använt lösskägg och lösmustascher”.

Ryska frivilligkåren ha dessförinnan nekat till inblandning, skriver oberoende Meduza.

Massiv trafik på motorvägen i närheten av konserthuset.