Skjutning på rockkonsert i Moskva – många döda

Uppdaterad 2024-03-23 | Publicerad 2024-03-22

Kamouflageklädda män öppnade eld vid en rockkonsert i Moskva och tände eld på lokalen.

Minst 62 personer uppges ha dödats.

Terrorsekten IS har tagit på sig ansvar för dådet.

Skjutningen inträffade strax innan rockbandet Picnic skulle uppträda vid konserthuset Crocus i Krasnogorsk utanför Moskva på fredagskvällen.

Flera kamouflageklädda gärningsmän beväpnade med automatvapen stormade in i lokalen och öppnade eld.

Minst 62 människor uppges ha dödats medan över 100 vårdas på sjukhus. Ett 60-tal av dem ska vara allvarligt skadade, enligt ryska medier.

– Vi var lite sena till konserten. När vi var några meter från entrén började de skjuta rakt mot oss. Mitt framför mig föll en person död omkull. Folk började skrika ”spring, de skjuter!”, säger ett anonymt ögonvittne till tv-kanalen Dozjd.

– Folk trängde sig in genom stängda dörrar för att ta sig ut och bort från skottlossningen, säger ett annat vittne till Dozjd.

Efter skottlossningen satte gärningsmännen eld på konsertlokalen vars tak delvis rasade in. Enligt ryska medier hade de med sig bensindunkar i sina ryggsäckar.

Efteråt misstänks de ha flytt i en vit Renault.

Omedelbart efter attacken skärpte ryska myndigheter säkerheten på flygplatser och tågstationer. Alla evenemang som planerades i Moskva i helgen har ställts in.

IS tog på sig massakern

På fredagskvällen tog IS på sig ansvaret för massakern. Terrorsekten skrev på Telegram att gärningsmännen lyckats fly från området. Uppgiften ifrågasattes tidigt i ryska sociala medier med hänvisning till att uttalandet gjordes med en utdaterad grafisk mall.

Senare under kvällen uppgav dock både New York Times och CBS News att USA har underrättelseuppgifter som styrker att IS låg bakom attacken. Enligt uppgifterna handlar det om IS Khorasan, eller IS-K, som är en regional IS-gren i Afghanistan och Pakistan.

Redan i november fanns det ”ganska specifika” underrättelseuppgifter om att IS-K ville utföra attacker i Ryssland, uppger källor för CNN:s säkerhetskorrespondent Alex Marquardt.

Samtidigt skriver NY Times att det var just IS-K som avsågs när USA för två veckor sedan varnade för ett nära förestående terrordåd i Moskva. Konsertlokaler nämndes specifikt i meddelandet.

Följ ämnen i artikeln