Cancersjuka Isabellas oro när restriktionerna lyfts: Måste isolera oss

Uppdaterad 2022-02-10 | Publicerad 2022-02-09

Cancersjuka Isabella Scandurra, 48, måste avbryta sin behandling om hon får covid.

Hon är kritisk till att Sverige slopar restriktionerna – trots att smittspridningen fortfarande är hög.

– Varför håller vi inte på dem lite tills den värsta smittan lagt sig?, säger hon.

Natten mot onsdagen lyftes restriktionerna i hela landet och på många barer och nattklubbar i landet firades det med glädjeyra, fest och dans.

Men för Isabella Scandurra var återöppnandet av samhället inget att jubla över. Hon har spridd bröstcancer och behandlas med bromsmediciner för att hålla tillbaka tumörerna. Det ger henne nedsatt immunförsvar.

– Om jag får covid är det första man gör att ta bort behandlingen för att stärka immunförsvaret. Hur länge jag måste vara utan dem vet man ju inte, så jag hoppas att jag får hålla mig frisk, säger hon från sitt hemmakontor.

Hon, hennes man och de två barnen, 5 och 8 år, isolerade sig i hemmet när den första vågen slog till i mars 2020. Isabella och hennes man har jobbat hemifrån i två år.

Barnen har hemskolats under de värsta smittvågorna för att inte riskera att komma hem med covid och smitta sin mamma.

– Innan vaccinationerna kom i gång träffade vi inte några andra. Efter det blev det lite tryggare, säger Isabella.

Isabella Scandurras cancermedicin ger henne nedsatt immunförsvar.

Hemskolar 8-åringen

Men regeringens besked att restriktionerna lyfts trots en hög smittspridning i samhället kom som en kalldusch för familjen.

– Man kan undra lite varför vi inte håller på dem ytterligare ett tag till, tills den värsta smittspridningen lagt sig? Nu när vi vant oss kanske någon månad till hade kunnat gå, säger hon.

–  Vi som familj måste fortsätta att vara isolerade ännu längre på grund av att restriktionerna hävs, säger hon.

Hon och maken har hemskolat 8-åringen tillsammans med skolan och med hjälp av anhöriga under de värsta smittvågorna. Samtidigt som de jobbar.

– Vi är inne på den tredje vårterminen med hemskola nu, så det är ganska tufft. Men vi har börjat bli ganska bra på att ge dem samma undervisning som de har när de är i skolan. Är det skridskoåkning i skolan, är det skridskoåkning här hemma, säger hon.

”Måste isolera oss”

Enligt Folkhälsomyndigheten har vi nu tagit oss igenom den mest kritiska fasen av pandemin. Många är vaccinerade, omikronvarianten bedöms ge mildare sjukdom och myndigheten anser inte längre att covid ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

Men för Isabella och andra i riskgrupp innebär de hävda restriktionerna ytterligare en tid av isolering.

– Vi som familj måste kanske fortsätta att vara isolerade ännu längre på grund av att restriktionerna hävs. Vad händer nu om föräldrar som är hemma sjuka skickar synligt friska barn till skolan som smittar mina barn? Det blir en risk vi som familj måste ta då.

– Det jag önskar mig är att det inte ska behövas restriktioner för att förstå att pandemin inte är över och att alla fortsätter att ta sitt eget ansvar.