Nu slopas restriktionerna – men inte för alla

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2022-02-09

Hurra! Pandemin är över. Eller? Nej, inte riktigt. Men i dag slopas de flesta restriktionerna i samhället. Arkivbild.

Restriktionernas tid är förbi, i dag öppnar Sverige upp igen. Men allt återgår inte automatiskt till tiden före pandemin.

– Det är lika viktigt att vara hemma vid symtom som i början av pandemin, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Den största skillnaden gentemot tidigare faser av pandemin är att Folkhälsomyndigheten inte längre klassar covid-19 som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. Omikronvarianten har, något förenklat, visat sig smitta fler men samtidigt leda till mildare sjukdom. Kombinerat med hög vaccinationstäckning i landet resulterar det i att de allra flesta restriktioner nu upphör.

– Pandemin går in i en ny fas, i ett nytt skede. Vi skiftar från att testa alla till att fokusera på att skydda de allra sköraste inom vården och äldreomsorgen, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Han får medhåll av Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm:

– Det kommer att vara viktigt att vi visar hänsyn nu i början också, det handlar inte om att det är fritt fram att hosta och nysa igen. Stanna hemma om du är sjuk, det är mitt mantra nu som jag försöker få ut. Det kommer vara väldigt viktigt även framåt, säger hon.

Ansträngt inom vården

Att samhället nu öppnar upp betyder dock inte att det är fest och glam som gäller på alla plan.

– Vården är fortsatt ansträngd. Det är framför allt bemanningen man har problem med. Det är många sjuka eller hemma med sjuka barn, säger Eva Melander, smittskyddsläkare Region Skåne.

Både Melander och Dotevall understryker att det även framåt gäller att stanna hemma och undvika kontakt med andra om man har symtom som kan vara covid-19.

Vikten av vaccination

För den ovaccinerade kvarstår också specifika råd från Folkhälsomyndigheten, bland annat att undvika trängsel och folksamlingar inomhus.

– Det är mycket hög tid för den som inte vaccinerat sig ännu att göra det. Man löper en betydligt större risk för allvarlig sjukdom, säger Leif Dotevall.

Eva Melander:

– Det handlar inte bara om att skydda sig själv utan även att skydda andra. Vaccinationen är det viktigaste för att skydda mot svår sjukdom.

Inom vård- och äldreomsorg kvarstår tydliga rekommendationer, den mest övergripande är att stanna hemma vid bekräftad covid-19 och då undvika kontakt med andra i minst fem dygn.

Följ ämnen i artikeln