”Covid-19 är en sjukdom vi kan hantera på ett annat sätt nu”

Publicerad 2022-02-09

Sverige öppnar – de flesta restriktioner är hävda.

Men många frågor kvarstår: kan man gå till jobbet trots positivt test? Ska vi ta fler sprutor vaccin mot covid-19 efter den tredje dosen?

Så här svarade Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors i vår tv-chatt.

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög. Men nu öppnar samhället upp.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, fick en läsarfråga om Sverige kan behöva stänga ner igen på grund av hög smittspridning av covid-19.

– Allt kan hända igen. Vår bedömning är att det sannolika är att vi inte behöver stänga igen. Att covid-19 är en sjukdom vi kan hantera på annat sätt nu, svarade hon.

– Men viruset har överraskat oss förut, det är inget vi kan lova till 100 procent.

En läsare frågade: Om jag testar positivt på snabbtest i dag men inte har några symtom. Kan jag gå till jobbet som vanligt?

– Det beror på vem du är. Har du inte ett jobb inom vård- och omsorg så säger vi att så länge du inte är sjuk så kan du gå till jobbet som vanligt. Det viktiga är att inte gå till jobbet med symtom.

Hur länge ska man vara hemma om man haft covid-19? Och vad gäller för familjekarantän? var två andra frågor som kom in.

– Nu har vi ändrat vem som ska testas. Är det så att man testas inom vårdens regi, då får man fortsatt förhållningsregler. Vi övriga i samhället ska inte längre testa oss. Då finns inget exakt antal dagar. Stanna hemma när du är sjuk, återgå till arbetet när du är frisk igen.

– Vad gäller hushållskontakter till bekräftade fall och till någon som är sjuk så finns inga regler för dem. Man kan gå till arbetet så länge man är frisk.

Rekommendationen om att vaccinera sig mot covid-19 är en av få som fortfarande ligger kvar.

Sara Byfors fick frågan av en läsare om hur ofta riskgrupper kommer att behöva vaccinera sig mot covid-19.

– Det här är något vi tittar på kontinuerligt och följer när man kan behöva stärka upp skyddet igen. Då är det särskilt äldre och riskgrupper som kan behöva ytterligare doser. Det är ingen som vet hur länge immuniteten består och hur viruset förändras. I nuläget är det tre doser som rekommenderas till alla över 18 år. Det kan komma att ändras i framtiden, svarade hon.

Kommer även personer under 18 år att få en tredje dos, och kommer vuxna få en fjärde dos? var en fråga som ställdes.

– För personer under 18 år är vaccinen inte godkända för en tredje dos, annat än om man tillhör en riskgrupp. Det är något vi följer också, om den gruppen skulle vara hjälpta av en påfyllnadsdos. Om vi andra över 18 år behöver fler doser eller inte, det får framtiden utvisa.

Kan gravida leva som vanligt nu? är en fråga som många läsare har ställt, och som Sara Byfors fick svara på.

– Gravida vaccinerade har inte någon högre risk för allvarlig sjukdom än andra. Det är viktigt att gravida vaccinerar sig, annars har man en ökad risk för allvarlig sjukdom. Vaccinera dig så har du inte högre risk än andra, som vi ser det.

Till sist kom ett positivt besked när Sara Byfors fick frågan om elever kommer att kunna fira studenten i sommar.

– Det ser jag framför mig att de kommer att kunna göra, svarade hon.