Avhoppare: Förlåt för gissning om Kims hälsa

Av: TT

Publicerad:
Kim Jong-Un klipper band vid ett besök på en konstgödselanläggning i Sunchon nära den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.
Foto: KCNA/AP/TT
Kim Jong-Un klipper band vid ett besök på en konstgödselanläggning i Sunchon nära den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

En nordkoreansk avhoppare ber om ursäkt för sin teori om att den excentriske diktatorn Kim Jong-Un troligen är så sjuk att han inte kan stå på benen.

Uttalandet kom efter det att Kim varit borta från rampljuset i flera veckor, vilket ledde till spekulationer om hans hälsa. I lördags dök dock den nordkoreanske ledaren oväntat upp vid en invigningsceremoni för en konstgödselanläggning. Kim kedjerökte och spankulerade runt, till synes frisk som en nötkärna.

– Jag är medveten om att ett av skälen till att många av er röstade på mig är förväntningar på en korrekt analys och riktiga förutsägelser i frågor om Nordkorea. Jag skäms och känner stort ansvar, säger Thae Yong-Ho, som flydde till Sydkorea 2016 och sedan dess har valts in i parlamentet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

En annan avhoppare som också sitter i Sydkoreas parlament, Ji Seong-Ho, har sagt i en intervju att han är 99 procent säker på att Kim avlidit efter ett hjärt-kärl-kirurgiskt ingrepp.

Trots Kim Jong-Uns ringa ålder (36, 37 eller 38 år, beroende på källan) har omvärlden ofta spekulerat i hans hälsotillstånd. Den kraftigt överviktige ledaren tros lida av kronisk gikt och har en lång rad laster. Utöver hans tobaksvanor och förmodat omfattande alkoholintag sägs han ha omåttlig aptit på den schweiziska osten Emmentaler.

Publicerad:

LÄS VIDARE