Efter missilteorin – Kim Jong-un uppges skicka brev

Av: Benjamin Ekroth, Josefine Karlsson, Oscar Schau

Publicerad:
Uppdaterad:

Spekulationerna kring Nordkoreas diktator Kim Jong-uns frånvaro fortsätter.

Det senaste ryktet är att han kan ha skadats i ett missiltest.

Men nu kommer två hälsningar som uppges komma från Kim Jong-un själv.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un har inte setts offentligt sedan 11 april. Den 15 april skulle han ha deltagit i det årliga firandet av sin farfar Kim Il-sungs födelsedag. Tillställningen ses också som en stor högtid i landet – men han uteblev.

Sedan dess har rykten och spekulationer florerat världen över om var han befinner sig, om han är sjuk – eller ens vid liv.

Nya uppgifter från en tidigare tjänsteman i Nordkorea gör gällande att diktatorn skadats i ett missiltest den 14 april, dagen före det planerade firandet. Personen menar att missiltestet inte kan ha genomförts utan Kim Jong-uns godkännande och att han därför måste ha deltagit, rapporterar brittiska Daily Mail.

– Kim var frånvarande från rapporteringen efter testerna samtidigt som det inte släpptes några bilder från missiltestet, vilket tyder på att det är möjligt att en olycka kan ha skett, säger den före detta tjänstemannen till sydkoreansk media.

Brev till Sydafrikas president

Nu kommer dock vad som uppges vara livstecken från den nordkoreanske ledaren.

Det ena rör sig om ett brev till Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på dagen då sydafrikanerna firar frihetsdagen. Den 27 april 1994 gick Sydafrika för första gången till allmänna val. I brevet, som också är daterat 27 april, skriver Kim Jong-un att relationen mellan Nordkorea och Sydafrika växer sig starkare samt att han hoppas på vänskap mellan länderna.

Kim Jong-un.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-un.

Nordkoreanska medier publicerade under måndagen även en hälsning där han tackar de arbetare som bygger ett turistområde i området runt kuststaden Wonsan, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Ska ha skickat kinesiska läkare

När spekulationerna drog igång rapporterade Yonhap att Kim Jong-un lagts in på sjukhus för hjärtoperation. Detta rykte fick ytterligare fart när det kom uppgifter om att Kina skickat ett specialistteam till Nordkorea. Samtidigt rapporterades Kim Jong-un befinna sig just i Wonsan där han 2014 lät uppföra ett lyxområde som beskrivits som en ”ledarskapsbas”.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator är mystiskt försvunnen.

I helgen publicerades satellitbilder som visar att diktatorns 250 meter långa tåg är på plats i kuststaden. Norska Dagbladet publicerade uppgifter om att diktatorns syster Kim Yo-jong också är där.

Yo-jong beskrivs ofta som en naturlig arvtagare till Kim Jong-un. När Nordkoreas tidigare ledare dött har det tagit en tid innan uppgifterna officiellt bekräftats av landet, enligt Daily Mail.

Trump: Ingen vet var han är

Men enligt president Donald Trump lever Kim. Under en pressträff vid Vita huset på måndagen kommenterade han diktatorns tillstånd.

– Jag har en mycket bra uppfattning, men jag kan inte säga mer i nuläget. Jag hoppas att han mår bra, sa Trump, enligt CNN.

Bara minuter senare under samma pressträff gav han ett till synes motsägelsefullt besked om Kims hälsning till arbetarna i Wonsan:

– Han sa ingenting på lördagen. Ingen vet var han är så han kan uppenbarligen inte ha sagt någonting. Det är stora nyheter att Kim Jong-un gjort ett uttalande, men jag tror inte att han gjort det, sa Trump.

Enligt CNN är det troligt att presidenten misstog sig på dagen för uttalandet i helgen.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ett tidigare vapentest.
Publicerad:

LÄS VIDARE