Mejla

Wolfgang Hansson

En tänkbar förklaring till Kim Jong-uns försvinnande

Publicerad:
Uppdaterad:

Det känns inte särskilt tryggt när en skurkstat med kärnvapen befinner sig i limbo. Världens säkerhet står på spel.

Därav den spekulativa cirkusen kring Nordkoreas Kim Jong-uns hälsotillstånd.

Är han död eller svårt sjuk? Det kan finnas en helt annan förklaring.

Nordkorea har redan ett okänt antal kärnvapen och fortsätter utveckla sin kapacitet. De har skaffat sig sina vapen trots FN:s förbud och hårda sanktioner från omvärlden.

En livförsäkring som regimen under inga villkor vill ge upp.

Under Kim Jong-uns ledarskap har landet dessutom på kort tid utvecklat långdistansrobotar som potentiellt kan nå det amerikanska fastlandet med kärnvapen ombord.

Nordkorea har gått från att vara ett regionalt hot till ett globalt.

Oro i omvärlden

Så när frågetecken uppstår kring landets diktator så skapar det stor oro i omvärlden. Man vill veta vem det är som har sitt finger på kärnvapenknappen.
På många sätt är det oerhört märkligt att ett land 2020 har förmågan att helt mörka hur det står till med landets ledare. Men så är Nordkorea också unikt i sin slutenhet.

Ledningen har absolut inget behov av att upplysa sin egen befolkning om hur det är ställt med Kim Jong-un. Som med så mycket annat är befolkningen van att famla i blindo medan de matas med regimens propaganda.

Kim Jong-un har inte synts offentligt sedan den 11 april.
Foto: AP
Kim Jong-un har inte synts offentligt sedan den 11 april.

En viss press verkar regimen dock känna från utlandet. Därför offentliggjordes i dag ett brev som Kim Jong-un påstås ha skrivit den 27 april till Sydafrikas ledare. Vilket givetvis inte bevisar någonting.

Eftersom regimen så gott som aldrig spelar med öppna kort är det enda som återstår att försöka tolka vad som står eller inte står i de få offentliga medier som finns och värdera information från anonyma källor.

Viktig pusselbit

Det säger sig självt att träffsäkerheten i dessa analyser ofta lämnar en del i övrigt att önska.

Den här gången finns en viktig pusselbit som tyder på att någonting har hänt. Kim Jong-un har inte synts offentligt sedan den 11 april. Det är ovanligt lång tid för en diktator som regelbundet dominerar de statliga mediernas när han är på besök i olika delar av landet eller deltar i militära aktiviteter.

Särskilt signifikant är att Kim Jong-un uteblev från firandet av sin farfars och nationens fader Kim Il Sungs födelsedag den 15 april. Det har inte hänt sedan han tog makten 2011.

Något är med andra ord inte som det ska. Men när det gäller vad blir läget mycket mer osäkert.

”Genomgått hjärtoperation”

Anonyma källor uppger att Kim Jong-un genomgått en större hjärtoperation. CNN:s källor påstår att operationen misslyckades och att hans liv nu är i fara. Några uppgifter säger till och med att han är död. Fakta omöjliga att kontrollera.

Dessa dramatiska händelser motsägs dock av att det märks mycket lite av oro i den nordkoreanska partieliten och militären, enligt uppgifter från sydkoreanska regeringsföreträdare.

Om ledaren är svårt sjuk eller död borde det resultera i en maktkamp som i sin tur skulle märkas i landets maktelit och säkerhetsapparat vars kommunikationer övervakas från utlandet. Även om inget sägs i klartext borde aktiviteten vara hög.

Sydkorea säger att allt är lugnt.

Det har hänt åtminstone en gång tidigare att Kim Jong-un försvunnit från offentligheten en längre tid. Det var 2014. När han kom tillbaka efter mer än en månad promenerade han med käpp. Det ryktades om en fotledsoperation eller att han ramlat av en häst.

Tillhör tveklöst riskgruppen

I nuläget tror jag mest på corona-teorin.

Satellitbilder sägs visa att Kims privata tåg står parkerat i rekreationsorten Wonsan längs landets östra kust. Där har familjen ett sommarhus med tillgång till diverse exklusiva aktiviteter.

Trots sin unga ålder tillhör 36-årige Kim Jong-un tveklöst riskgruppen för att drabbas av en svårare variant av covid-19. Han är uppenbart överviktig, andas tungt och uppges allmänt vara i dålig form. Han är storrökare. Under toppmötet med Donald Trump i Hanoi förra året hade hans syster i uppdrag att ta hand om hans fimpar för att förhindra att någon skulle komma över Kims dna.

Isolerar sig för att undvika smittan

Officiellt hävdar Nordkorea att man inte har några fall av covid-19. Regimen vill gärna framhålla det socialistiska paradiset som bäst lämpat att skydda sina medborgare mot alla faror. Men med tanke på att det var i kommunistiska Kina som viruset började frodas så vore det märkligt om Nordkorea skulle vara helt förskonat. Kina är det enda land som Nordkorea har ett regelbundet utbyte med.

En vettskrämd Kim Jong-un isolerar sig för att undvika att bli smittad. Så enkelt kan det vara.

Fast även det är en spekulation som ingår i cirkusen runt Nordkorea diktator.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE