Putins nya fiasko – förlorat slaget om luften

Ny rapport: Har redan förlorat slaget om luftherraväldet • Kan inte ersätta svåra förluster

Uppdaterad 2022-11-12 | Publicerad 2022-11-09

Vladimir Putin har drabbats av ett tungt bakslag i Ukraina.

Enligt brittisk underrättelsetjänst har ryssarna redan förlorat slaget om luftrummet.

–  Man har definitivt misslyckats i luftrummet, säger Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i  krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Följ ämnen
Ukraina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har det återkommande rapporterats om Rysslands svårigheter att skaffa luftherravälde över Ukraina – trots intensiva ansträngningar.

Bilder tagna i luften visar hur ryska stridsflygplan beskjuter markmål i Ukraina. Men trots de intensiva attackerna har förlusterna för det ryska flygvapnet i Ukraina varit omfattande, enligt en ny brittisk rapport.

Enligt en ny rapport från den brittiska underrättelsetjänsten slår man fast att Vladimir Putin redan har förlorat slaget om luftherraväldet, eftersom de ryska förlusterna varit så omfattande.

”De ryska flygplansförlusterna är högst sannolikt långt över deras förmåga att producera nya flygplan”, står det i rapporten enligt tyska Spiegel.

Rapporten är nu överlämnad till det brittiska försvarsdepartementet, skriver tyska Spiegel.

En ukrainsk soldat inspekterar vraket av ett nedskjutet ryskt stridsflygplan.

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj sa i förra veckan att Moskva hittills förlorat 278 flygplan – mer än dubbelt så många som de 119 plan som Sovjetunionen förlorade i Afghanistankriget på 1980-talet.

Den brittiska underrättelsetjänsten har inte kunnat bekräfta de ukrainska uppgifterna. Men enligt deras experter har förlusterna för det ryska flygvapnet varit så många på så kort tid att man omöjligt kan ersätta vare sig flygplan eller piloter i den takt som skulle krävas, skriver Spiegel.

”Rysslands fortsatta brist på överlägsenhet i luften förvärras sannolikt av dålig utbildning, förlust av erfarna besättningar och ökade risker för att utföra nära luftstöd i zoner med ett väldigt tätt luftförsvar”, heter det i rapporten.

Får det ännu svårare

Enligt Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, har det ryska flygvapnet fortfarande stora resurser som de valt att använda i begränsad utsträckning i Ukraina. Inget tyder heller på att Moskva överväger att sätta in mer flyg, menar han.

Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan

– Man har spekulerat mycket i vad det beror på. Jag tror personligen att huvudanledningen är att Ukrainas starka luftvärn har gjort att man inte är särskilt riskbenägen från ryskt håll att använda sina flygstridskrafter i en större utsträckning än man redan gjort.

Att förlora moderna stridsflygplan och piloter är väldigt kännbart.  Ett enda flygplan kan kosta enorma belopp, säger han.

Nu ser Ukrainas luftvärn bara ut att stärkas. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg pekade nyligen ut luftvärn som ett viktigt område i Ukraina och flera Natoländer har lovat att skicka luftvärnssystem.

– Då kommer Ryssland att få det ännu svårare i luftrummet, säger Pashakhanlou och fortsätter:

– Det finns inga tecken på att de skulle kunna uppnå luftherravälde i dagsläget. Ukraina är ett enormt land, så det är väldigt svårt för Ryssland att få luftherravälde över hela Ukraina. Jag ser inte det som realistiskt, särskilt med tanke på hur det har gått än så länge i kriget.

”Kunnat härja fritt”

Enligt Pashakhanlou hade man räknat med att Ryssland skulle göra bättre ifrån sig. Även om luftherravälde är ett väldigt stort mål hade man åtminstone kunnat vänta sig rysk luftöverlägsenhet.

– Man har definitivt misslyckats i luftrummet. Man hade förväntat sig att Ryssland skulle göra bättre ifrån sig och åtminstone i delar av Ukraina, där man verkar, uppnå luftöverlägsenhet i större utsträckning än man gjort. 

– Jag tycker definitivt att det har varit ett misslyckande överlag för det ryska flygvapnet.

Enligt den nya rapporten har Rysslands president Vladimir Putin redan förlorat slaget om luftherraväldet i Ukraina.

Hur viktigt hade dominans i luften varit för Ryssland?

– Det hade varit jätteviktigt och ett enormt övertag om de hade uppnått luftherravälde i Ukraina, säger Arash Heydarian Pashakhanlou.

– Då hade de kunnat härja fritt och göra i princip som de ville i luftrummet.