Ukraina närmar sig nyckelstaden Cherson: ”Kommer bli ett hårt slag”

Uppdaterad 2022-11-06 | Publicerad 2022-11-05

Ukraina siktar på att ta tillbaka annekterade Krim-halvön.

Men då måste man först återta grannregionen Cherson.

Nu närmar sig trupperna och striden om Cherson befaras kunna bli ett nytt Mariupol.

– Om vi ​​lämnar Cherson kommer det att bli ett hårt slag, säger rysktillsatta ledaren Kirill Stremousov enligt RT, rapporterar Reuters.

Följ ämnen
Ukraina

Det spända läget i regionen Cherson stiger och ukrainska trupper rycker allt närmare.

Vladimir Putin har varnat civila som är kvar i Cherson och uppmanat dem att evakuera området.

”De civila ska inte behöva lida”, säger Putin, rapporterar The Guardian.

Igår gick den biträdande rysktillsatta ledaren i Cherson, Kirill Stremousov, ut i ett videoklipp och uppgav att det råder utegångsförbud i Cherson. Dygnet runt. Kort därefter raderas videon och ersattes av en ny där han då inte nämnde något om ett utegångsförbud. I stället uppmanade även han alla civila att evakuera, rapporter Reuters och The Guardian.

 

Misstanken: Förbereder sig för gatustrid med flaggfälla

 

Ukrainska soldater på plats i Mykolajiv tidigare i år.

Boende befarar nytt Mariupol

I takt med att ukrainska trupper närmare sig, har delar av de ryska trupperna i Cherson börjat avveckla och dra sig tillbaka, rapporterar BBC. Befälhavare har lämnat och ryska flaggan plockats ned i staden.

Om ryska styrkor kommer att försvara staden Cherson eller inte är fortfarande oklart, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW.

Kirill Stremousov har sagt att trupperna sannolikt kommer att retirera men att han hoppas att de ska kämpa emot.

– Om vi ​​lämnar Cherson kommer det att bli ett hårt slag, säger han i ett uttalande som sänts av ryska RT-tv, rapporterar Reuters.

Enligt vittnesmål från invånare i Cherson ska ryssar ha sett byta kläder och låtsas vara civila. Lokalbon Alyona Lapchuk har flytt Cherson och säger till Observer att hon är orolig för vad hon händer med staden om Ukraina misslyckas i striderna och ryssarna behåller makten.

– Då skulle den ryska armén förmodligen förstöra Cherson, ungefär på samma sätt som de jämnade Mariupol med marken och döda tiotusentals civila, säger hon.

 

Cherson plundras på ryska statyer: ”På väg ge upp”

 

Boenden i Cherson är oroliga om vad som händer om Ukraina misslyckas i striderna.

Chersons strategiska läge

Cherson ligger på Dneprs västra bank och de senaste veckorna har civila evakuerats över floden till den av ryssarna kontrollerade östra banken och Stremousov. Regionen är granne med annekterade Krim-halvön och att förlora Cherson skulle vara ett stort nederlag för Ryssland rent strategiskt och även politiskt. I september annekterade Ryssland regionerna Cherson, Zaporizjzja, Donetsk och Luhansk efter vad man kallade ”folkomröstningar”. Enligt Kreml skulle områdena vara ryska "för alltid". Rysslands agerande har fördömts internationellt.

Cherson är den enda storstaden som Ryssland ockuperat sedan invasionen i februari. Ukrainska trupper har den senaste tiden långsamt vunnit tillbaka mark.

– Det är väldigt svårt att göra framsteg här. Det är nödvändigt att lägga kraft på en punkt för att sen kunna bryta igenom frontlinjen. Vårt jobb är att hålla vår position. Vi attackerar då och då så att de inte tar sina reserver och tar med sig dem någon annanstans, säger en ukrainsk soldat mellan Mykolajiv och Cherson, till BBC.

ANNONS