Emporiaskytten fick lugnande medel innan han skulle mörda

Publicerad 2023-10-18

När den 15-årige pojken klev in på shoppingcentret Emporia i Malmö beväpnad med en pistol var allt noga planerat.

Han hade blivit tillsagd vem han skulle skjuta, han hade fått en pistol i handen och han hade försetts med lugnande medel så att han skulle klara av att mörda.

Nu väcks åtal mot de som tros ha beställt mordet.

För en dryg månad sedan dömdes den idag 16-årige skytten till fyra års sluten ungdomsvård för mordet och mordförsöket på Emporia i Malmö ifjol.

Han dömdes för att den 19 augusti ifjol ha öppnat eld inne på det välbesökta shoppingcentret. Fullständig panik utbröt när han började skjuta inne i lokalerna.

När han var klar låg en 31-årig man död och en norsk kvinna på besök i Sverige hade fått allvarliga skottskador.

Den dömde 16-åringen.

Gav honom pengar och knark

Nu är det snart dags för de övriga misstänkta i ärendet att ställas inför rätta.

Två män, 20 och 27 år gamla, åtalas idag för att ha anstiftat mordet på den 31-årige mannen, en gängledare som de ville se död.

De ska ha rekryterat den då 15-årige skytten och inhyst honom i en lägenhet.

Sedan misstänks de ha lämnat över resten av planen till tre andra män och två kvinnor.

De åtalas för medhjälp till mord då de, enligt åklagaren, visste att 15-åringen skulle mörda och vem det tilltänkta offret var och på olika sätt hjälpte honom.

De två kvinnorna, 43 och 21 år gamla, misstänks ha främjat gärningen genom att se till att 15-åringen hade tillgång till mobiltelefon, boende, mat, pengar, kläder och narkotika.

De gav honom enligt åtalet även mordvapnet, en pistol, och såg till att han fick i sig lugnande medel innan dådet.

Övervakningsbilder från köpcentret.

Försökte fly i taxi

En av de övriga åtalade var den som sedan följde med 15-åringen till Emporia när det 31-årige offret skulle skjutas.

Bara tio minuter efter skjutningen greps pojken. Han var då på väg att hoppa in i en taxi.

Adressen han hade uppgett för taxichauffören ledde polisen rakt in i en vapengömma på en adress i Malmö. 

Där hittades skjutvapen, narkotika och 24 kilo dynamitsprängämne vilket gör att tre av de åtalade även åtalas för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det var även genom att polisen hittade den adressen som man även kunnat spåra de man menar anstiftade mordet.

Mångmiljonskuld kan vara motiv

Den nu morddömde 16-årige pojken var på rymmen från ett SiS-hem när han misstänks ha anlitats. Under sin tid på rymmen träffade han en person som hade kontakt med de två män som åtalas för att ha anstiftat mordet. Det var så just han kom att lejas, enligt misstankarna.

När pojken själv ställdes inför rätta erkände han mordet och sa att han begått det på eget bevåg men åklagaren i ärendet tror inte på det.

– Hans egen berättelse är att han har gjort det på egen hand, men allt som har framkommit i utredningen talar emot det, säger senior åklagare Michelle Stein till TT.

Den 20-åring och den 27-åring som åtalas för att ha beställt mordet ska tidigare ha stått den 31-årige mannen nära. En inbördes konflikt i det kriminella gänget kan vara en möjlig motivbild, det finns även uppgifter att de åtalade hade miljonskulder till mannen som mördades.

Men då ingen velat prata i förhören har inget säkert motiv kunnat slås fast.

Följ ämnen i artikeln