Pappan hamnade mitt i skjutningen: ”Min son frågade om vi skulle dö”

Publicerad 2023-08-08

I dag startar rättegången mot tonåringen som står åtalad för mordet på Emporia.

En pappa hamnade mitt i skottlinjen med sin 9-årige son.

– Han sa ”jag älskar dig pappa”. Jag såg skräcken i hans ögon, berättar mannen för Aftonbladet.

Den 19 augusti förra året hade småbarnspappan just gått ut från Zarabutiken inne på köpcentret Emporia i Malmö. Under tiden som frun och dottern var i butiken satte han sig med sonen på en bänk utanför.

De hann inte sitta länge.

– Min son tog några steg och var cirka två meter ifrån mig. Då hörde jag ljud som lät som skottlossning. Men jag tänkte att det kan det inte vara, det måste vara fyrverkerier av något slag, berättar mannen.

Ljudet var väldigt högt, säger han.

– Jag vände mig om och såg en person krocka med en man som höll i en pistol. Skytten var väldigt nära mig.

Sonen var mycket rädd

Ett par veckor tidigare hade det varit en dödsskjutning i Köpenhamn där en person gått in på ett köpcenter och skjutit ihjäl flera personer.

– Så jag trodde att mannen tänkte döda alla som var på platsen, säger småbarnspappan.

I det ögonblicket kunde han bara tänka på en sak – sonen. Men han vågade inte ropa på 9-åringen av rädsla för att dra gärningsmannens uppmärksamhet till sig.

– Först fick jag känslan av att han bara sköt sporadiskt. Men i det ögonblicket upplevde jag att han sköt åt samma håll som min son, berättar mannen och fortsätter:

– Jag lade mig på min son, som en sköld, för att skydda honom. Samtidigt såg jag gärningsmannens fötter framför mig.

Sonen frågade sin pappa om de skulle dö.

– Han var väldigt rädd. Jag upplevde att han tog avsked från mig för han sa ”jag älskar dig pappa” många gånger och jag såg skräcken i hans ögon. Allt var väldigt skräckinjagande, kvinnor och barn skrek.

Väcker jobbiga minnen

Tiden efteråt har varit svår för familjen. Mannen tycker fortfarande det är svårt att prata om händelsen, som väcker många jobbiga minnen. Ingen i familjen har varit tillbaka på köpcentret sedan händelsen.

De kom till Sverige från Irak och har minnen av krig.

– Vi kom hit för att våra barn ska slippa se sådana här saker. Jag hoppades att mina barn skulle slippa uppleva detta, men tyvärr blev det så. Vi försöker få dem att glömma det som hände.

Nästan ett år efter skjutningen på en gängledare mitt bland shoppande människor i gallerian, startar nu rättegången vid Malmö tingsrätt.

Den misstänkte pojken var 15 år vid skottdramat. Han har nu fyllt 16 år och har åtalats misstänkt för ett mord och tre mordförsök. Han har erkänt mord men nekar till mordförsök.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar i en säkerhetssal.