Sambon åtalas för mordet på Lesja – misstänks ha strypt henne till döds

Uppdaterad 2022-12-05 | Publicerad 2022-10-24

37-åriga Lesja flyttade från Ukraina till Sverige för kärlekens skull.

Men livet här som papperslös blev hårt och den man hon flyttat för blev våldsam.

I januari hittades hon död och nu väcks åtal mot Lesjas 44-årige sambo.

– Jag vill att min syster ska få rättvisa, säger Lesjas syster Nataliia.

Nataliia befinner sig i krigshärjade Lviv i Ukraina. Här ligger Lesja nu begravd men Nataliia har av säkerhetsskäl knappt kunnat besöka graven.

– Om det inte vore för kriget skulle jag besöka hennes grav varje dag. Vi var väldigt nära varandra. Även efter att hon flyttat till Sverige hade vi daglig kontakt, säger Nataliia.

Nataliia och hennes familj har väntat på att få veta vad som egentligen hände Lesja.

Idag kom de ett steg närmare då den 44-årige sambon åtalades för mordet på Lesja.

Våld under längre tid

Han misstänks ha strypt henne till döds med ett skärp.

Mannen själv nekar till brott och har gjort så sedan han greps den 12 januari i år. Han säger att han kom hem och hittade Lesja död.

–Han säger att han var ute och drack öl. När han kom hem frågade han om de skulle ta en cigarett ihop men när hon inte svarade lade han sig i ett annat rum. På morgonen säger han att han hittade henne död och då fick han hjälp av en kamrat att larma polisen, säger kammaråklagare Helena Nordstrand.

I bevisningen ingår bland annat förhör med de som kände Lesja, dels för att visa att hon inte var självmordsbenägen och dels för att visa att förhållandet inte var bra.

– Vi har förstått efter förhör med anhöriga till kvinnan att det har rört sig om våld i nära relation under en längre tid, säger Nordstrand.

På skärpet som satt runt Lesjas hals har även dna från den 44-årige mannen hittats. Och en granne till paret vaknade mitt i natten av tumult från Lesjas lägenhet, vid en tidpunkt då mannen själv säger att han inte var hemma.

Flyttade för kärlekens skull

När Lesja hittades död i en bostad i Farsta hade hon bott i Sverige i lite över tio år.

2013 sade hon upp sig från sitt jobb på en bank i Ukraina för att återförenas med sin ungdomskärlek i Stockholm.

I Sverige levde hon som papperslös i det så kallade skuggsamhället och den tidigare banktjänstemannen Lesja började städa för att få någon slags inkomst.

”Bad henne att lämna honom”

Samtidigt blev även förhållandet mellan Lesja och ungdomskärleken allt sämre.

Exakt hur Lesja och hennes partner hade det vet inte Lesjas familj. Lesjas syster Nataliia har tidigare berättat för Aftonbladet att hon misstänker att Lesja undanhöll henne de värsta detaljerna eftersom hon visste att systern inte tyckte om hennes pojkvän.

– Jag bad henne om och om igen att lämna honom, att komma hem igen. Men hon svarade: Du förstår inte, jag har det bra med honom.

Lesja hade bott i Sverige i cirka nio år när hon hittades död i en bostad i Farsta i Stockholm.

2016 dömdes mannen för att ha misshandlat Lesja. 2021 dömdes han återigen för misshandel.

Några förbipasserande blev då vittne till när han slog och knäade Lesja och polisanmälde. Lesja själv ville inte medverka i någon av utredningarna.

”Han bröt ner henne”

När mannen avtjänat det sista fängelsestraffet på en månad flyttade hon tillbaka till honom igen.

– Hon berättade aldrig det för oss i familjen, att hon återvände till honom den där sista gången. Hon visste ju hur emot det vi var, säger Nataliia.

Familjen kunde dock märka, trots att de mest hade kontakt via chattar och enstaka videosamtal, att Lesja började må allt sämre.

– Han bröt ner henne sakta men säkert. På slutet var hon sig inte lik.

Nataliia har valt att prata om sin syster med förhoppningen att fler ska våga lämna destruktiva relationer. Hon önskar även att hennes syster hade erbjudits mer stöd i samband med de misshandlar hon tidigare utsatts för av mannen.

– Hade hon lämnat honom då? Jag vet inte. Det jag vet är att denna man inte bara dödat min lillasyster, han har även dödat delar av mig och mina föräldrar.

Följ ämnen i artikeln