Försvunna Somayyeh kan ha hittats

Publicerad 2022-09-28

Den nyblivna mamman Somayyeh har varit borta sedan den 12 februari.

Hennes make har medgett att han dödade henne och sedan dumpade hennes kropp i vattnet.

Nu, efter över sju månaders sökande, kan Somayyehs kropp till slut ha hittats.

– Men vi kan i nuläget inte säga säkert att det är hon, säger kammaråklagare Josefina Yalo.

En kropp hittades på tisdagskvällen av polisens dykare vid Kvarnholmen i Stockholm i samband med sökningarna av försvunna Somayyeh.

Att polisen sökte just där var, enligt Aftonbladets uppgifter, efter att den häktade 44-årige maken själv ska ha berättat att det var där han dumpade hustrun efter att han dödat henne.

Men vattnet där är strömt och det har tagit dryga sju månader, stora sökinsatser och mängder av dykningar, för polisen att finna kroppen.

Polis och åklagare tror nu att det kan vara Somayyeh som hittats och hennes familj är informerade om fyndet.

– Vi tror att det kan vara så men vi kan inte säga säkert att det är hon. Jag vet inte heller hur lång tid det kommer att ta innan vi vet säkert, säger kammaråklagare Josefina Yalo.

Somayyeh, eller Sasha som hon kallas av sin familj, var på väg hem från sitt jobb som operationssjuksköterska på lördagskvällen den 12 februari.

40-åriga småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan den 12 februari.

Övervakningskamerabilder från tunnelbanestationen Stora Mossen i Stockholm visar hur hon går av tåget och passerar spärrarna, på väg hem till sin då bara några månader gamla son och sin make.

Till en början påstod hennes make, som hon varit tillsammans med sedan 2012, att han inte visste vad som hänt Somayyeh. Han menade att hon bara försvunnit.

Men både Somayyehs familj och polisen var i ett tidigt skede övertygade om att hon inte försvunnit frivilligt. Hon hade precis blivit mamma, något hon längtat länge efter.

– Hon skulle aldrig lämna sin son. Aldrig. Sasha har velat bli mamma i 15 år. De har försökt och försökt, på flera olika kliniker. Hon var så lycklig när han kom, han är hennes mirakel, har hennes bror berättat.

Somayyeh blev 40 år gammal.

Maken uppträdde även märkligt efter att Somayyeh försvunnit. Det fanns bland annat timmar under den kvällen Somayyeh försvann som han inte kunde redogöra för och han häktades, till en början misstänkt för människorov.

Till slut, efter att ha suttit häktad under många veckor, erkände 44-åringen att han dödat Somayyeh. Han berättade även var han kastat hennes kropp i vattnet för att hon inte skulle hittas.

Varför han dödade sin hustru är ännu oklart. I en P7:a, en så kallad liten sinnesundersökning, som gjorts av mannen under hans tid i häktet, framgår det att han vid tiden för gärningen hade ett omfattande alkoholmissbruk och att han var under behandling för ”mildare psykiatrisk problematik”.

I samma undersökning medger han även att han utsatt sin hustru för ”lindrigt våld” i relationen men menar att det var hustrun som initierade bråken mellan dem.

Somayyeh sågs senast den 12 februari vid Stora Mossens tunnelbanestation i västra Stockholm.

Anmälningar gjordes till polis men Somayyeh ville då inte medverka enligt Aftonbladets uppgifter.

Somayyehs familj har under många månader förstått att hon är död.

Men när maken till slut erkände att han dödat henne släcktes den lilla strimma av hopp som de ändå hade kvar om att hon fortfarande kunde finnas vid liv någonstans där ute.

– Det är inte samhället som tagit hennes liv. Det är personen hon vaknade och somnade med varje dag som dödade henne. Vi trodde aldrig att det här skulle hända. Min fina, fina syster, har hennes bror tidigare sagt.

Somayyeh är en av hittills elva kvinnor som i år misstänks ha mördats av en man de har eller har haft en relation med visar Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor.

Sedan år 2000 har 343 kvinnor dödats.

– Det här handlar inte om nationalitet, det handlar inte om heder. Det här är en svensk man som tagit en kvinnas liv, min systers liv, en kvinna som precis blivit mamma. Som jobbade och slet inom vården. Som ville arbeta och upptäcka världen. Vi måste prata om det här problemet och den här typen av brott. Hon får inte glömmas bort, har Somayyehs bror tidigare sagt.

Länk till samlingssidan