Kamran, 28, vägrade ha propagandalektion – fick sparken

Uppdaterad 2022-03-15 | Publicerad 2022-03-14

Eleverna på skola nummer 498 i Moskva älskade geografiläraren Kamran, 28.

Ändå fick han sparken – för att han vägrade hålla en propagandalektion om kriget i Ukraina.

– Det blir svårare och svårare att vara lärare. Vi kontrolleras allt hårdare, säger han.

Tidningen Novaja Gazeta, en av ytterst få oberoende medier i Ryssland som inte stängts efter invasionen av Ukraina, berättar historien om Kamran Manafly.

I tisdags lade Kamran upp ett Instagram-inlägg som redan gillats av närmare 5 000 läsare och kommenterats av över 600.

Han gjorde det på grund av ett möte i slutet av februari, där rektorn informerade skolans lärare om att de förväntades hålla en propagandalektion och ge eleverna den statliga versionen av vad som pågår i Ukraina.

Under samma möte berättade rektorn om en händelse i en annan skola. En elev hade tagit med sig ett vapen och siktat på läraren, eftersom läraren stödde kriget i Ukraina. När rektorn berättat färdigt sade en lärarinna att ”den där eleven var förmodligen en chochol (reds. anm: nedsättande ord som betyder ukrainare)”.

Kamran minns att han var väldigt upprörd.

– Jag tänkte att ”det här är ju fruktansvärt, jag vill inte arbeta mer med de här människorna”, säger han till Novaja Gazeta.

”Man måste leva på ett sådant sätt att man inte plågas av samvetet,” skriver läraren Kamran Manafly på Instagram.

Kamran vägrade hålla någon propagandalektion, och skrev i stället ett inlägg på Instagram.

”Man måste leva på ett sådant sätt att man inte plågas av samvetet. Nyligen sade man till mig i skolan att ”du kan inte ha någon annan åsikt än den officiella statliga”. Men jag har faktiskt en egen åsikt! Och inte bara jag, utan många lärare, har egna åsikter. Och vet ni vad? Den sammanfaller helt klart inte med statens åsikt. Jag vill inte vara en spegelbild av den statliga propagandan. Jag är stolt över att jag inte är rädd att skriva detta. Och jag är stolt över att jag är lärare! Mitt samvete plågar mig inte. Jag älskar varenda en av mina elever, både de jag haft, de jag har och de jag kommer att ha.”

Två timmar senare ringde rektor Tamara Gordzejko och krävde att Kamran skulle radera inlägget. Han vägrade.

Kort därefter fick han sparken, för att han hade ”begått en omoralisk förseelse”.

Efter att läraren Kamran kritiserade skolans propaganda på Instagram fick han sparken för att han ”begått en omoralisk förseelse”.

”Glad att det blir färre västerländska maskar i skolorna”

Dagen efter släpptes han inte in på skolan av säkerhetsvakten. När hans elever strömmade ut på gatan, grät, applåderade för Kamran och tog bilder på sig själva med sin favoritlärare kallade ledningen på polis.

– Det hette att vi hade ett olovligt möte. När polisen kom skrattade de bara, berättar Kamran.

Kommentarerna på Kamrans Instagram-konto flödar över av kärlek.

– Bästa läraren någonsin, lyder ett typiskt inlägg som avslutas med en hjärtemoji.

Men det finns enstaka undantag.

– Jag är pappa till en av dina elever. Jag är glad att det blir färre och färre sådana västerländska maskar som du i våra skolor nu.

Sonen håller inte alls med sin pappa, utan skriver:

– Jag tänker inte vara en spegelbild av mina föräldrar. Du är en fantastisk lärare. De som avskedar dig ser oss helt enkelt inte som människor.

Kamran berättar att när han började som lärare för sex år sedan kunde man utan problem ha skolprojekt om ökad demokratisering. I dag är det omöjligt.

– Vi kontrolleras allt hårdare. Efter att jag hade en öppen föreläsning om landets industri fick jag höra av en annan lärare att ”du borde ha berättat att vi har världens bästa vapen”.

Rektorn vägrar att kommentera uppgifterna i Novaja Gazetas artikel.