Ryska medier om gravida kvinnan: ”Allt är fake”

Uppdaterad 2022-03-11 | Publicerad 2022-03-10

Bilden på höggravida blodiga kvinnan som vaggar ut ur det sönderbombade sjukhuset i Mariupol har skakat hela världen.

”Kvinnan på bilden är en skådespelare med realistiskt smink” menar den ryska ambassaden i Storbritannien.

I själva verket heter den gravida kvinnan Marianna och hon väntar sitt första barn.

På onsdagen bombades barn- och förlossningssjukhuset i den snart utplånade hamnstaden Mariupol.

Bilden på den höggravida kvinnan som står blodig i rasmassorna, insvept i ett lapptäcke med en sorgsen och uppgiven blick har chockat en hel värld.

Men vem är hon?

Enligt flera medier, bland annat The Times, heter hon Marianna. Hon är skönhetsbloggare och väntar sitt första barn tillsammans med sin pojkvän Yura, enligt hennes Instagram. För sex veckor sedan avslöjade hon sin babybula för sina följare.

Om du däremot frågar den ryska ambassaden i Storbritannien är kvinnan en skådespelare, förvisso gravid, men som har fått betalt för att bli fotograferad och sminkad blodig. Allt är fake, menar de.

Inte heller skadades någon eftersom det varken fanns, mammor med barn eller läkare på sjukhusen. Sjukhuset var i själva verket nedlagt och ockuperat av nynazister från Azovbataljonen, skriver ryska medier.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov kommenterade under onsdagen för Reuters att ”ryska styrkor inte skjuter mot civila mål”.

Efter bilderna från bombningarna av barnsjukhuset i Mariupol har världen undrat vem den höggravida kvinnan i prickig mjukisdress är. Ryska ambassaden skriver att blodet i hennes ansikte är smink.

”Hon är väldigt realistiskt sminkad”

Efter den ryska ambassadens uttalande på Twitter har användare ifrågasatt riktigheten i inläggen. Till svar har de fått att ”Hon är väldigt realistiskt sminkad.”

Twitter har nu tagit bort den ryska ambassadens inlägg, rapporterar The Guardian.

I andra delar av världen fördöms attacken. FN:s generalsekreterare António Guterres kommenterade bombningen med att ”meningslöst våld måste stoppas”.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa att Putin kommer hållas ansvarig för ”sina fruktansvärda brott” och USA kallade attacken ”barbarisk”.

Tre personer dog i attacken, en av dessa var en sexårig flicka. Ytterligare 17 personer skadades i attacken, alla dessa var kvinnor, barn och sjukvårdspersonal, skriver Independent.

Världshälsoorganisationen WHO har bekräftat att det skett åtminstone 18 attacker mot ambulanser och vårdinrättningar.