Varningen: Nytt regnoväder över Gävle

Räddningstjänsten förbereder sig för regn och storm

Uppdaterad 2021-08-26 | Publicerad 2021-08-25

Vattenmassorna efter skyfallet över Gävle har runnit undan.

Men nu kommer ett nytt regnoväder in som kan orsaka nya översvämningar.

– Vi har bemannat upp från i kväll, säger Martin Johansson, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Ett av de värsta regnovädren i modern tid drabbade Gävle förra veckan. 161 millimeter regn föll under ett dygn och förvandlade vägar till vattendrag och förstörde tusentals Gävlebors hem när hus och källare översvämmades.

Vattenmassorna har just runnit undan. Men nu kommer ett nytt regnväder – ett lågtrycksområde västerifrån – in över området. Under morgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning för stora regnmängder över Gävleborgs kustland.

– Det kommer att vara ihållande regn till och från i stort sett hela onsdagen, från eftermiddagen. Det håller i sig större delen av torsdagen och kan dröja sig kvar till fredag morgon, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Enligt SMHI väntas regnmängder på minst 35 till 50 millimeter regn på 12 timmar.

30 millimeter på torsdag

Och oturligt nog faller det över ungefär samma områden som vid förra veckans oväder, över Gästrikland och Hälsingland.

Även om mängderna inte är i närheten av rekordregnet förra veckan så är marken fortfarande mättad av förra veckans regn, vilket kan göra att även mindre regnmängder kan ställa till problem.

– Totat sett kan det bli stora mängder. Och marken kan vara mättad så bufferten för att kunna hantera regnet är inte lika stor, det är svårare för vattnet att rinna av, säger Jon Jörpeland.

Översvämningar i Gävle förra veckan.

Vädjar: Duscha sparsamt

Gästrikevatten uppmanar boende i Gävles innerstad att använda så lite vatten som möjligt i samband med ovädret under onsdagen och torsdagen. Detta för att minska trycket på avloppsnätet.

”Använd dusch, tvätt- och diskmaskiner i så lite utsträckning som möjligt under kommande dagar”, skriver de på sin hemsida.

Har beredskap för storm

Det väntas också kraftiga vindbyar i samband med regnet. På Gästrike räddningstjänst har man bemannat upp inför onsdagskvällen.

– Vi har extra bemanning för att kunna ta hand om både storm och eventuella vattenskador som uppstår. Man kan inte utesluta att det blir nya problem, säger Martin Johansson, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

SMHI har också utfärdat en klass 1-varning för stora vattenflöden i Gavleån och enligt vädertjänsten finns det risk för översvämningar de närmsta dygnen.

Under förra veckans översvämningar rasade en bilväg mellan Borlänge och Smedjebacken.