Anna och Calle drabbades av översvämningarna – hela källaren förstörd

Enorma vattenskador i Gävle efter skyfallen

Publicerad 2021-08-25

Vattenmassorna har sjunkit undan efter översvämningarna i Gävle.

Kvar finns tusentals drabbade invånare – och många förstörda hem. I Höjdersdal staplas möbler, kläder och leksaker på hög utanför husen. Snart ska allt slängas.

– Det finns ingen som hjälper en i en sådan här situation. Jag vill inte lägga all skuld på kommunen, men de har inte gjort någonting, säger Anna Sundell.

Natten till onsdag, den 18 augusti, drabbades Gävle av enorma skyfall och översvämningar. På flera håll i staden stod vattnet meterhögt. Skolor och vägar stängdes, källare översvämmades och bilar fastnade i vattenmassorna i stadens viadukter.

En vecka senare, när ovädret bedarrat och vattnet sjunkit undan, syns förödelsen. Tusentals hem är drabbade, många helt förstörda, av översvämningarna.

På Slåttervägen i Höjdersdal i Gävle ligger kläder, leksaker, möbler, träplankor och bråte utanför villorna och radhusen.

Den senaste veckan har de boende jobbat dag och natt med att städa, sanera, röja undan och rädda det som räddas kan från sina hem. Flera bilar har fått bärgas till skroten.

Anna och Calle Sundell bor med sin dotter i en enplansvilla. När Aftonbladet besöker dem är de i full färd med att sanera sitt hus.

– På onsdagsnatten vaknade jag av att jag hörde ett bubblande ljud. När jag försökte tända lampan märkte jag att strömmen hade gått och då väckte jag Anna, säger Calle Sundell.

– Sedan gick vi upp för att kolla vad det var som lät. Då såg vi att hela källaren badade i brunt vatten,

Avloppsvatten forsade ur toaletten

I dag är källartrappan inplastad. Längs den vita källarväggen syns en rand efter vattnet, flera decimeter ovanför golvet.

– Vattenledningarna på vår gata har blivit överbelastade, och när ovädret kom svämmade de över, säger Anna Sundell.

När Calle och Anna vaknade på tisdagsnatten forsade avloppsvatten upp ur deras toalett och avlopp i källaren, där vardagsrummet, ett badrum och arbetsrummet också finns.

Sedan dess har de jobbat dygnet runt med att städa upp tillsammans med vänner, familj och anlitade företag. När vattnet skulle pumpas bort från källaren fick de låna en pump av en vän.

Nu bor de på övervåningen. På gården står möbler staplade på varandra. Annas bröllopsklänning hänger på en galge på altanen. Troligtvis måste de slänga allt, eftersom det förstörts av det förorenade avloppsvattnet.

– Det finns ingen som hjälper en i en sådan här situation. Jag vill inte lägga all skuld på kommunen, men de har inte gjort någonting sedan det här hände. Det finns inte ens containrar att hyra på sopstationen. Vem ska man vända sig till? säger Anna Sundell.

”Har vi tur har vi fått huset i ordning till jul”

Anton Forslin och Daniel Starberg från saneringsfirman Perssons industriservice i Iggesund har ryckt in för att hjälpa familjen.

– Jag har aldrig sett något värre. Hela källaren är förstörd. Vi har varit här sedan i går och i morgon ska vi över till deras grannes hus och hjälpa honom, säger Daniel Starberg.

En annan granne berättar att hon bor ensam med sina barn. Precis som familjen Sundell har även hennes källare förstörts. Hon är tacksam över att familjen mår bra, men nu måste hon ta ledigt från jobbet för att rädda sitt hem. Hur lång tid det kommer att ta vet hon inte.

– Flera områden i Gävle ser ut så här nu, vi är långt ifrån de enda som är drabbade. Har vi tur har vi kommit i ordning med allt till jul, men det kommer troligtvis ta längre tid än så, säger Calle Sundell.

Anna och Calle Sundell får hjälp via sitt försäkringsbolag. Men det finns andra boende på gatan som ännu inte vet om deras försäkring gäller för vattenskadorna.

– Vi har vänner och familj som hjälpt oss med att få tillbaka elen och som gav oss mat förra veckan, eftersom vårt kök inte fungerade de första dagarna efter översvämningen, säger Anna Sundell.

– Vad hade man gjort i en sådan här situation om man varit ensam? Vi har tur som har varandra, och det är tur att det bara är materiella ting som förstörts.

På tisdagen, en vecka efter översvämningarna, gick SMHI ut med en ny vädervarning för Gävleområdet. Under torsdagen väntar stora regnmängder, enligt prognosen.

– Vad händer om det här inträffar igen? Vattenledningarna i vårt område har varit dåliga länge. Kommunen har inte haft någon beredskap för det här, och nu kommer det ta flera månader för alla som bor här att få i ordning sina hem igen, säger Calle Sundell.

”Har vi tur har vi kommit i ordning med allt till jul, men det kommer troligtvis ta längre tid än så”, säger Calle Sundell.

”Kommunen har beredskap”

Patric Falk är säkerhetschef vid Gävle kommun. Han säger att kommunen jobbar med att skadehantera, återställa och kontrollera alla samhällsfunktioner i staden nu.

Ingen rår på vädret – men hur kunde förödelsen bli så stor?

– Det är svårt att säga om kommunen kunnat göra något annorlunda. Vi ska utvärdera arbetet nu och se vad vi landar i, säger Patric Falk.

De senaste dagarna har arbetare från kommunen varit ute och röjt i bland annat brunnar och viadukter samt hanterat slukhål som uppstått på grund av regnet, säger Patric Falk. Han säger vidare att kommunen har beredskap inför oväder och naturkatastrofer.

– Vi följer SMHI:s uppdateringar och står i direktkontakt med deras meteorologer och hydrologer för att kunna göra en bedömning av om, och i så fall vilka, åtgärder som behöver vidtas inför de kommande regnen.

Nu uppmanar kommunen de boende att kolla på hemsidan krisinformation.se, för att veta vad man ska göra, och vart man ska vända sig, när händelser som översvämningar inträffar.

Fastighetsägare uppmanas även att ta kontakt med sina försäkringsbolag och, i akuta lägen som innebär fara för liv och hälsa, kontakta räddningstjänsten.

– Men vårt problem nu är att det väntas nya vattenmängder. Vi får se hur det faller ut nu, när vi redan har en mättningsgrad i backen, säger Patric Falk.