I Rinkeby hålls inga segertåg

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-20

”Folk är skitskraja”

Huvudfrågan för Sverigedemokraterna är och har alltid varit att begränsa invandringen till Sverige.

I förorten Rinkeby har nästan 90 procent utländsk härkomst.

Här hålls inga segertåg för Jimmie Åkesson i dag.

– Folk är skitskraja. De vill väl utvisa oss invandrare så vad annat kan man vara, säger Zaia Shamoun.

I Stockholmsförorten Rinkeby var det egentligen Socialdemokraterna som vann stort i söndags natt – med drygt 68 procent av rösterna. Sverigedemokraterna fick bara drygt 2 procent här.

"Förbannade och besvikna"

Men av den lilla vinsten märks ingenting i dag på Rinkeby torg. På gatstenarna ligger högar av Mona Sahlins ansikte fastklistrat på pappaffischer. Ansiktet ler, men det gör inte valarbetarna Abebe Hailu och Kerstin Aggefors.

– Det känns väldigt dåligt. Alla är förbannade och besvikna här i dag. 1991 kom ett främlingsfientligt parti in i riksdagen. Nu har det hänt igen med Sverigedemokraterna, säger de.

Hot mot välfärden

I Rinkeby röstade bara en bit över hälften av invånarna. Något Abebe Hailu och Kerstin Aggefors tycker är otroligt sorgligt eftersom ett av partierna som nu röstats in ser de flesta som bor i Rinkeby som ett hot mot, ja, Sveriges välfärd och trygghet och... listan kan göras oändlig.

Men att inte fler här i miljonprogrammet tog chansen att påverka tror Abebe det finns en förklaring till.

– För 30 år sedan kom jag till Sverige från Etiopien som politisk flykting. De första fem åren brydde jag mig ingenting om den svenska politiken. Jag pluggade, brydde mig bara om mitt eget och att skaffa jobb. Först efter fem år vaknade jag, säger Abebe.

"Rasisterna"

Han säger att det är många invandrares problem när de kommer nya till landet.

– Många kommer från länder där det inte finns demokrati, de kanske inte vet vad det betyder. De vet inte hur viktig deras röst är här i Sverige. Här i Rinkeby kommer många nyinflyttade invandrare och sedan flyttar de efter några år. Vi försökte knacka många dörrar innan valet men vi hann inte med alla.

På Rinkebygrillen är det lunchrusning vare sig det är dagen efter val eller inte. Zaia Shamoun driver grillen och lägger kebabkött mellan två hamburgerbröd samtidigt som han diskuterar Sverigedemokraterna med några kunder. Eller "rasisterna" som de kallar dem.

– Det är väl lika bra vi talar klarspråk? Vi kan väl få kalla dem för skällsord med tanke på vad de tycker om oss, säger en man.

"Vi jobbar för mycket"

Zaia Shamoun har bott i Sverige i hela sitt liv men säger att han ju på grund av sitt namn och sitt utseende är vad Sverigedemokraterna nog skulle kalla för en "svartskalle".

– Folk här i Rinkeby är skitskraja i dag. De vill väl utvisa oss invandrare så vad annat kan man vara?

Zaia Shamoun tror inte att några av utländsk härkomst lagt sin röst på Sverigedemokraterna. Och de svenskar som gjort det, som tillhör de 5, 7 procenten, tror han gjort det för att de är trötta på invandrarna.

– De kanske tycker att vi jobbar för mycket.

Själv röstade han på Moderaterna på grund av deras jobbpolitik.

– Så jag känner samtidigt glädje i dag. Vi vann.

"Ska de bestämma vad som är svenskt?"

David Johansson, 21, väntar på sin kebab. Egentligen bor han i Bromsten på andra sidan fältet men han går ofta hit för att handla. Många av hans vänner är invandrare och han gillar gatulivet i Rinkeby.

Han säger att han brinner av ilska i dag.

– Det som hänt är för jävligt, rent ut sagt för jävligt. Att ta en kebab på Rinkebygrillen är det svenskaste som finns. Att Sverigedemokraterna ska komma och bestämma vad som är svenskt eller inte.....det är sjukt. Jag vill fan ha revolution, säger han.

"Hoppades på förändring"

På Rinkeby torg skiner solen över grönsaksståndet.

Linda Bahi, 41, klämmer försiktigt på gurkorna. Hon kom till Sverige från Syrien för 12 år sedan. I går gick hon till vallokalen i Rinkeby och röstade på Socialdemokraterna. Som ensamstående tvåbarnsmamma, därtill sjukskrivet vårdbiträde som just nu lever på socialbidrag, säger hon att det var ett självklart alternativ.

– Jag hade hoppats på förändring. Men nu har jag röstat och mer kan jag inte göra, säger hon.

Mer rasistiskt

Att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen är rent ut sagt skrämmande säger hon. När hon kom till Sverige i slutet av 90-talet upplevde hon samhället som mer rasistisk än i dag.

– Jag bodde i Strängnäs då och kunde ibland tycka att de var läskigt att gå på gatan. Men under åren har det blivit allt bättre. Ska det bli värre nu igen? Gå tillbaka till ökad främlingsfientlighet? Finns det verkligen inte viktigare politiska frågor att jobba med?

Så är den typiske SD-väljaren

En arbetslös ung man som är med i LO, men ändå står till höger.

Det är Sverigedemokraternas typiska väljare, enligt SVT:s vallokalsundersökning, Valu.

Bland samtliga svarande i undersök- ningen sa 4,0 procent att de röstat på SD – att jämföra med valresultatet på 5,7.

SD fick sex procent av de unga för- stagångsväljarnas röster i Valu, 7,4 procent av de arbetslösas och 5,5 procent av LO-medlemmarnas. x ”Flyktingar/invandring” är den fråga SD-väljarna rangordnar högst. ”Miljö” hamnar på plats 18, näst sist.

48 procent av SD-väljarna identifie- rar sig som ideologisk höger. 18 pro- cent som vänster. Och 34 procent som ”varken eller”.

Flest röster fick partiet från första- gångsväljare, tidigare blankröstare och valskolkare. x Men SD plockade också röster från samtliga andra riksdagspartier – med övervikt för M och S.

70 procent av samtliga svarande uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för svenska politiker. Bland SD:s väljare är samma siffra 27 procent.

27 procent av SD-väljarna ser parti- ledaren Jimmie Åkesson som ”mycket betydelsefull” för deras val av parti. Det är den näst högsta siffran efter Fredrik Reinfeldts 45 procent av M-väljarna.

Den 20 september 2010 vaknade vi upp i ett nytt land.

Ett nytt Almgården i Malmö där nästan var tredje röstar på Sverigedemokraterna. Ett nytt Grästorp i Västergötland där nazisterna tågar in i fullmäktige. Ett nytt Rinkeby där nio av tio måste vara rädda.

Den 20 september 2010 åkte Aftonbladet till alla de där platserna. De har ett gemensamt namn: Det nya kalla Sverige .

Följ ämnen i artikeln