Bankerna vill också att ränteavdraget skrotas

Publicerad 2015-10-19

Flera partier vill att man på sikt trappar ned ränteavdragen.

Nu stämmer de svenska bankerna in i kören.

– Vi tycker faktiskt att det rimliga är att trappa av ränteavdragen på låt oss säga åtta till tolv år, säger Bankföreningens vd Hans Lindberg, till Ekot.

Under förra söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda så räckte Centerpartiets, Folkpartiets och Vänsterpartiets partiledare* upp handen på frågan om vilka som var beredda att diskutera ränteavdragen.

Även Miljöpartiet har öppnat upp för en nedtrappning medan Socialdemokraterna och Moderaterna är emot.

Nu ställer sig de svenska bankerna på nedtrappningssidan. De vill se att ränteavdragen på sikt fasas ut helt och hållet. Man vill se en nedtrappning under upp till tolv år.

Bankföreningen menar att de svenska bankerna står enade i frågan.

– Vi har naturligtvis en samsyn om det här inom Bankföreningen, säger Hans Lindberg till Ekot.

Skälet: Skenande bopriser

Bankföreningens vd menar att det nu finns förutsättningar för att göra en nedtrappning då Sverige kommit en bit i sin återhämtning efter sju år av lågkonjuktur.

Vid sidan om en utfasning av ränteavdragen menar Bankföreningen att parallella skattesänkningar för pensionärer och löntagare.

Han menar att det nuvarande skattesystemet uppmuntrar till att folk sätter sig i skull och vill istället se ett system som enligt honom skulle uppmuntra till arbete och sparande.

Bakom föreningens förändrade syn ligger den kraftiga ökningen av priser på bostäder som skett under kort tid.

– Om prisutvecklingen fortsätter på ett okontrollerat sätt och man fortsätter att skuldsätta sig i snabb takt innebär det att man bygger upp risker i ekonomin, säger Hans Lindberg till Dagens Nyheter.

Finansministern: ”Kan tvingas”

Under söndagen svängde Sverigedemokraterna i frågan och vill nu också sett en avtrappning av ränteavdragen.

– Jag tycker att i det förslag som de har lagt så gör de det lite för snabbt och lite för intensivt. Jag skulle vilja att det skedde lite mer långsamt, säger Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesman, till Ekot.

I riksdagen är det nu bara tre partier som är emot ett avskaffat avdrag, Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar dock för en eventuell förändring av partiets hållning.

– Vi har inga sådana förslag i dagsläget. Det är inte det som politiker vill. Men givet hur utvecklingen fortsätter och om utvecklingen fortsätter på det här sättet så kan vi tvingas till ytterligare åtgärder, säger hon till Ekot.

* Centerpartiet företräddes under debatten av Anders W Jonsson som vikarierade för den föräldralediga partiledaren Annie Lööf.