Åkesson: Gör det enklare att utvisa enskilda personer

Publicerad 2024-03-01

SD vill ge regeringen mer makt att kunna utvisa enskilda personer.

Det skriver partiledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel på Aftonbladet Debatt.

”Att ge regeringen mandat och verktyg att också kunna utvisa individer som skadar rikets intressen utgör en viktig pusselbit i framtidens migrationspolitik”.

Det är med hänvisning till det rådande omvärldsläget, men också det inrikespolitiska, som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nu kräver en lagändring.

I en debattartikel på Aftonbladet debatt föreslår nu SD-ledaren att man bör se över möjligheten att återinrätta den lagstiftning som tidigare funnits i Sverige – utvisning med hänsyn till rikets intresse.

Jimmie Åkesson vill att regeringen får mer makt.

Med den nya lagstiftningen skulle regeringen i så fall i mycket större utsträckning kunna utvisa människor från Sverige, exempelvis på grund av bristande vandel och på grund av brottslighet, menar Åkesson.

”Försämrar vårt land”

Han radar upp exempel som krig i närområdet och terrorbrott, men också gängkriminalitet och smutskastningskampanjen mot socialtjänsten som exempel på varför en sådan lagstiftning behövs.

”Vi kan inte ha en situation där vi tvingas sitta på händerna medan allt detta, och mer därtill, pågår framför våra ögon. Vi kan inte se på medan vissa individer förstör Sverige och den trygghet som vi byggt upp. Sådana personer måste vi kunna utvisa”.

Åkesson menar att det är ”decennier av oansvarig migrationspolitik” som lett till att det idag vistas människor i Sverige som han menar ”på många sätt försämrar vårt land”.

En kö av ankommande flyktingar vid Hyllie station i Malmö. Bilden är från flyktingvågen 2015.

”I den här gruppen finns det särskilt individer som agerar på ett sätt som allvarligt skadar sammanhållningen i Sverige. Genom att missbruka våra grundlagsfästa fri- och rättigheter driver de sina egna, eller främmande makters intressen på svensk mark”.

Gängkriminella och imamer

Han menar att en lagstiftning som ”utvidgar statens manöverutrymme i migrationsfrågor” skulle göra det möjligt för en regering att själva fatta beslut om att utvisa enskilda individer som bedöms verka emot rikets intressen.

Åkesson vid Sverigedemokraternas partidagar förra året.

”Det kan röra sig om gängkriminella ledarfigurer som inte kan knytas till brott, imamer som bedöms kapabla att sprida islamistisk eller homofob hatpropaganda, eller individer som agerar i andra länders intressen för att destabilisera Sverige”.

Vidare konstaterar han att det redan finns liknande lagstiftning i både Norge och Danmark samt Storbritannien och att Sverige därmed borde följa efter.

”Att ge regeringen mandat och verktyg att också kunna utvisa individer som skadar rikets intressen utgör en viktig pusselbit i framtidens migrationspolitik”.