Maria hittades huggen till döds: ”Hur kan någon ta sig rätten att döda?”

Publicerad 2023-12-08

Marias dotter Therese: ”Jag tror jag behöver veta vem som tar sig rätten att döda någon man sagt sig älska”

Maria var mamma till fem, ”mommo” till två.

Hon såg fram emot att snart bli sjukpensionär efter många år med värk och smärta.

Men den 14 augusti hittades hon i sitt sovrum, knivhuggen 39 gånger.

– Vi är många som drabbats av detta och som aldrig får henne tillbaka, säger dottern Therese.

Therese väcktes av knackningar klockan tre på natten mellan den 14 och 15 augusti i år.

Hon öppnade först inte, tänkte att det kanske var någon som gått till fel dörr.

Men knackningarna bara fortsatte och blev mer uppfodrande.

Till slut gick hennes sambo upp och öppnade. Där stod två poliser.

– De sa att de hittat mamma död och att en person hade gripits. Jag frågade direkt, är det hennes make? Men de kunde inte säga något då, säger Therese.

”Förstår inte varför”

Hon beskriver en total chock. Det, som hon läst om så många gånger i nyheterna men aldrig trodde skulle drabba hennes egen mamma, hade hänt.

Dagarna direkt efter dödsbudet flyter ihop för Therese. Att hantera en nyfödd bebis och en treåring, samtidigt som hon fick försöka ta in att hennes mamma hade mördats av mannen de trodde älskade henne, blev mer än någon är kapabel att hantera.

– Jag var i chock länge. Jag kan än i dag fortfarande knappt förstå att det hänt och jag kan verkligen inte förstå varför, säger Therese.

Maria blev 56 år gammal. Dottern beskriver henne som en varm och omtänksam mamma, och barnens ”mommo” som Therese son kallade henne.

Maria blev 56 år. Här är hon tillsammans med sin hund Donna. Sedan mordet bor Donna hos dottern Therese.

Maria var mycket vilja i ett litet paket. Hon var alltid mitt i en bok, gärna inom fantasy-genrén, och så älskade hon att pyssla. Therese har många babyfiltar och barnkläder som mamman virkat åt barnen.

– Mamma hade inte mycket pengar, hon hade smärtproblemtik och var halvtidssjukskriven, men hon var alltid så generös med det hon hade. Hon gjorde presenter och gav bort, hon skänkte pengar till hundstall, hon brann för djur som for illa, säger Therese.

”Verkade vara helt vanlig kille”

2020 träffade Maria den 55-årige mannen som nu åtalats för att ha knivhuggit henne till döds. Året efter gifte de sig och flyttade till en by i Kalix kommun.

Mamman var jättekär enligt dottern, och 55-åringen verkade som en bra man.

– Han var snäll och han hjälpte henne när hon hade ont. Vi träffades inte så många gånger för han jobbade mycket och då kom mamma själv på besök. Men han verkade vara en helt vanlig kille, lite tystlåten kanske, säger Therese.

Mannen, som kom från Irak till Sverige 2015, och Maria, verkade helt enkelt ha ett normalt förhållande.

– Förutom lite kulturkrockar ibland så hörde jag aldrig om något våld eller liknande, säger Therese.

I början av sommaren började dock 55-åringen förändras. Maria beskrev för vänner och familj att han var sur och inte längre lika hjälpsam. Han började kontrollera om Maria hade gjort det han bett henne i fråga om sysslor.

– Mamma spekulerade i om han kunde ha hamnat i en depression eller något. Men hon uttryckte aldrig att hon var rädd eller orolig, säger dottern.

”Jag dödade min fru”

Vad som ledde till att hennes make, mindre än två år in i äktenskapet, misstänks ha tagit en kniv och med enormt övervåld attackerat Maria när hon låg i sin egen säng är fortfarande lite av ett frågetecken.

Maria hittades död i sitt sovrum i augusti i år.

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor visar att de flesta av morden föregåtts av varningstecken, ofta som hot och våld. Men i Marias fall var det enda kända tecknet att mannen verkade börja må psykiskt sämre.

55-åringen själv har i de senare polisförhören sagt sig sakna minnesbilder från händelsen, och kan i de förhören inte heller han ge någon direkt förklaring.

Men i det larmsamtal han själv ringde efter att han huggit Maria sa han:

– Jag dödade min fru.(...) Jag blev galen på henne.

Therese säger att hon hade hoppats att förundersökningen skulle ge en tydlig förklaring till varför hennes mamma dödades.

Nu tänker hon gå på rättegången som inleds nästa vecka för att se om hon får fler svar där.

– Men antagligen kommer jag inte få det. Jag vet heller inte vad ett sådant svar skulle ge mig, men jag tror jag behöver veta vem som tar sig rätten att döda någon man sagt sig älska, säger hon.

Mamma till fem

Maria, som genom åren jobbat inom vården, på ett katthem och på Samhall, skulle en kort tid efter att hon mördades bli sjukpensionär, något hon såg fram emot efter många år med mycket smärtor.

Den 55-årige mannen misstänks ha attackerat sin fru. Nu är han åtalad för mord.

Då kunde hon ägna mer tid åt barnbarnen som hon älskade mycket.

– Hon var så glad när hon blev mormor och hade precis blivit det för andra gången bara tre månader innan hon dödades. Det känns så hemskt att min yngsta son aldrig kommer att få lära känna henne. Och för min äldre son kommer hon alltid att saknas, säger Therese.

Marias familj vill att hennes namn och bild publiceras, de vill inte att hon bara ska vara en ”56-årig kvinna” i media, en av alla de hundratals kvinnor som mördats på liknande sätt.

Maria var en mamma till fem, en mormor till två, en svärmor och en vän.

– Jag hade själv innan det här hände oss inte förstått hur många som faktiskt drabbas när någon mördas. Ingen borde behöva begrava sin mamma efter något sådant här, säger Therese.

Följ ämnen i artikeln