Regeringen: Yttre påverkan bakom skadad kabel

TT

Publicerad 2023-10-23

Försvarsminister Pål Jonson under en pressträff på måndagen angående den skadade kabeln mellan Sverige och Estland.

Skadan på den svensk-estniska telekommunikationskabeln på Östersjöns botten har orsakats av yttre påverkan. Det säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Försvarsmakten har i dag informerat oss om att dykningarna visat att skadorna på kabeln är ett resultat av extern kraft i någon form. Om det beror på olycka eller sabotage får den fortsatta utredningen visa.

Det var förra tisdagen som regeringen meddelade att en telekommunikationskabel mellan Sverige och Estland har skadats. Den preliminära bedömningen från Estland var att skadan orsakats av fysisk påverkan – en slutsats som nu bekräftas av den svenska regeringen.

Fortsätter dyka

Skadan på telekommunikationskabeln – som dock fortfarande ska fungera utan störning – ska ha uppkommit ungefär samtidigt som de på en gasledning och en telekomkabel mellan Estland och Finland, vilka upptäcktes den 8 oktober.

Pål Jonson vill inte spekulera i om det finns ett samband mellan händelserna.

– Vi fortsätter en dialog med våra finska och estniska kollegor och Försvarsmakten fortsätter att göra dykningar. Det är en stor tillgång för oss att vi har fartyget Belos på plats, säger Pål Jonson.

Säkerheten stärks

TT: Finns det några brottsmisstankar?

– Vi kan inte utesluta någonting i det här läget, varken olycka eller sabotage.

Säkerheten i Östersjön har nu stärkts på en rad områden enligt försvarsminister Pål Jonson.

– Nationellt har både marinen och kustbevakningen viktiga uppgifter när det gäller sjökontroll och internationellt har vi ett omfattande försvarssamarbete med Joint Expeditionary Force. Även Nato har aviserat att man kommer att flytta upp vissa resurser till Östersjöområdet för att bidra till skyddet av kritiska infrastrukturer under vattnet, säger han.

Följ ämnen i artikeln